• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Milyen távolságra ültethető fa a szomszéd kerítésétől?

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Országos jogszabályok, pontosabban a Polgári Törvénykönyv 613. cikkelye határozza meg, hogy milyen távolságra ültethető fa a szomszéd kerítésétől.

    A fák ültetésénél figyelembe kell vennie a szomszéd kerítésének távolságát is. A szabály minden olyan fára vonatkozik, amelyet szomszédos telek közelébe ültetnek, kivételt azon cserjék vagy zöld kerítések élveznek, amelyek magassága nem haladja meg a 2 métert.

    OLVASSA EL EZT IS:  Picătura streșinii. Ce spune legea despre locul unde trebuie să se scurgă apa de pe acoperișul casei

    Fák ültetése: minimális távolság a szomszéd kerítésétől vagy ingatlanától

    A törvény, amely a fák ültetésekor a szomszéd kerítésétől való minimális távolságot szabályozza, az nem más, mint a Polgári Törvénykönyv 613. cikkelyének (1) bekezdése, amely kimondja, hogy ha nincsenek helyi jogszabályok vagy szokások, akkor a fákat a szomszéd kerítésétől legalább 2 méterre kell ültetni, vagy ha kerítés nem létezik, akkor a határvonaltól kell számítani a 2 métert.

    Ha a minimális 2 méteres távolságot nem tartják be, akkor a szomszéd tulajdonos kérheti a fa eltávolítását, vagy adott esetben vágását, „megfelelő” magasságba. Ezen munkálatok költségeit a fát ültető tulajdonos viseli.

    Ha a fa ágai vagy gyökerei áthajlanak a szomszédos ingatlan területére, akkor a szomszédnak joga van levágni ezeket az ágakat, vagy megtartani a földrészére eső gyümölcsöket.

    Törvény a fák ültetésének minimális távolságáról

    Milyen távolságra ültethető a fa a szomszéd kerítésétől? A Polgári Törvénykönyv jogszabályi pontosítást nyújt e tekintetben, a szabály hosszú évek óta hatályban van, és nincsenek kezdeményezések e jogszabály módosítására.

    Íme, mit ír a törvény a minimális távolságról, amelyet be kell tartani a kerítés vagy a szomszéd birtoka közelében lévő fák ültetésekor:

    Polgári törvénykönyv. 613. cikk Minimális távolság a fák esetében

    (1) A törvényi előírásban, a településrendezési szabályzatban vagy helyi szokásokban fellelhető rendelkezések hiányában a fákat a határvonaltól legalább 2 méter távolságra kell ültetni, kivéve a 2 méternél alacsonyabb cserjéket és sövényeket.
    (2) A távolság be nem tartása esetén a szomszéd jogosult kérni a fák, cserjék vagy sövények eltávolítását, vagy adott esetben a megfelelő magasságra történő vágását a fák tulajdonosainak költségére.

    (3) Annak a teleknek a tulajdonosa, amelyre a szomszédhoz tartozó fák gyökerei vagy ágai áthajlanak, jogosult kivágni azokat, továbbá joga van a területére természetesen lehullt gyümölcsök megtartására.

    OLVASSA EL EZT IS: La ce distanță se plantează pomii fructiferi