• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Környezetvédelmi őrség: Állati trágyát használó gazdák – 100.000 lejes bírság a szag miatt!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Figyelmeztette a gazdákat a Környezetvédelmi Őrség arra, hogy a szag miatt, amely a trágya mezőgazdasági területeken történő szétterítéséből származik, büntethetők, ez magánszemélyek esetében 7.500-15.000 lej, illetve jogi személyek esetében 50.000-100.000 lej.

    A Konstanca Megyei Környezetvédelmi Őrség saját Facebook-oldalán számol be arról, hogy szeptember 18-án, szombaton kellemetlen szagot észleltek Konstanca két területén és a Valu lui Traian helység felé vezető központi sugárúton. „A szolgálatos csapat azonnal kiszállt a helyszínre. Az ellenőrző csoport a város Valu lui Traian felőli bejáratánál vélte felfedezni a trágyaszag forrását, amely valószínűleg a trágya mezőgazdasági talajon való szétterítése lehetett” – közölte az idézett forrás.

    Ugyanezen forrás szerint, hogy a helyszíni ellenőrzéseken Konstanca és a Valu lui Traian település helyi rendőrsége is részt vett, hogy közösen azonosítsák a kellemetlen bűz forrását.

    „A szag forrásának pontos megállapításáig felhívjuk azon magánszemélyek vagy jogi személyek figyelmét, akik nem tesznek intézkedéseket a szagok forrásainak csökkentése vagy megfékezése érdekében, hogy e cselekedetek 7.500-15.000 lej közötti pénzbírsággal büntethetők magánszemélyek esetében, vagy 50.000-100.000 lej között jogi személyek esetében” – figyelmeztet a konstancai környezetvédelmi őrség. A bírságokat előíró törvény az, amely módosítja és kiegészíti a 195/2005-ös, környezetvédelemről szóló sürgősségi kormányrendeletet, amely 2020. július 13-án jelent meg a 613-as Hivatalos Közlönyben, és amely a szagok törvénye néven ismert.

    Mint ismert, a helyes mezőgazdasági gyakorlat kódexe (CBPA) szerint október 1-jétől a folyékony szerves trágyák és ásványi trágyák alkalmazása tilos a legelőkön. A Környezetvédelmi Őrség pontosította, hogy november 1-jétől tilos a szilárd műtrágya alkalmazása a szántóföldeken és a legelőkön. A műtrágyázási tilalmakra vonatkozó szabályok megsértése mind az őrség büntetését, mind pedig a támogatások elvesztését vonja maga után a kölcsönös megfeleltetési feltételek be nem tartása miatt.