Fără categorie

A traktorok és kombájnok biztosítási kötvényeinek ára – majdnem megduplázódott!

A biztosítási piacon kialakult káosz a mezőgazdasági gépek azon tulajdonosait is érinti, akiknek kötelező gépjárműbiztosítást (RCA) kell kötniük. Miután a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) visszavonta a City Insurance működési engedélyét, az RCA -k árai emelkedtek, sőt, egyes esetekben megkétszereződtek.

Az árak a biztosítási piacon annyira megemelkedtek, hogy az antena3.ro szerint egy 45 éves magánszemély kötvénye, aki szeptember 6-án 416 lejt fizetett, most ugyanezen kötvényre 891 lejt kellene fizetnie, ez körülbelül 110 százalékos drágulást jelent. Közúti traktorok esetében is kötelező az RCA, és a gazdáknak is többet kell fizetniük. Mind a sofőrök, mind a szállítók felháborodtak, és azt mondják, hogy az utolsó megoldásuk az utcára vonulás lesz.

Sőt, a HotNews.ro által megkérdezett brókerek adatai azt mutatják, hogy az Euroins, a második legnagyobb RCA -biztosító, amelynek olyan alacsony árai voltak, mint a City-nek, egyes esetekben akár 600 lejjel is emelte a tarifákat, és más biztosítók is ugyanezt a tendenciát követték.

A KRESZ arra is kötelezi a traktorok és a kombájnok tulajdonosait, hogy kössenek RCA biztosítást, amely átvállalja az általuk személyeknek vagy tárgyaknak okozott károk megtérítését.

A szakweboldalak szerint mezőgazdasági traktorok, kombájnok, vetőgépek, gréderek, közúti felszerelések, bálázók, ekék biztosíthatók. A járművek, berendezések közúti balesetek, lopások, természeti jelenségek, tüzek vagy robbanások esetére biztosítanak. A biztosítás fedezi továbbá a sérült berendezések szállítási költségeit, a károk korlátozásának költségeit vagy a biztosított vagyon megmentése érdekében okozott károkat. Ezenkívül egyes biztosítótársaságokban a gazdálkodók választhatnak a különleges kockázatok elleni biztosítást vagy a biztosított berendezés által más személyeknek okozott károk polgári jogi felelősségének fedezésére szólót is.

A leginkább érintettek a fuvarozók, akik magasabb viteldíjakkal fenyegetnek

A biztosítások árának emelkedése miatti kétségbeesésükben a fuvarozók magasabb díjakkal fenyegetnek, és ez azt jelenti, hogy sok szállítással járó termék vagy szolgáltatás drágul. „Ez láncszerű áremelkedést jelent. Mert az egy dolog, hogy egy évre 8.000 lejt fizetünk RCA-ra, és teljesen más dolog, hogy fél évre 17.000 lejt költünk erre. Feltételezem, hogy az árakat is 20-30 százalékkal kell emelnünk ilyen körülmények között, csak azért, hogy ezt a RCA áremelkedést fedezhessük”-jelentette ki Vasile Ştefănescu, a COTAR elnöke az idézett forrás szerint.

A szakemberek két okkal indokolják az árak növekedését. Először is, sok biztosító nem függ az RCA kötvényeitől, ezért nem akarja, hogy a City Insurace ügyfelei átvándoroljanak hozzájuk, másrészt, tekintettel a nagyon nagy keresletre, a piaci szereplők a nyereség lehetőségével spekulálnak. Az igazi probléma pedig az, hogy az állami hatóságok nem avatkoznak be az árak felső határába.

Mi történik, ha City Insurace-nál kötött biztosítást?

A több mint 3 millió romániai, akiknek érvényes szerződésük van a csődbe ment vállalattal, továbbra is fedezettek maradnak a Garanciaalap által, azaz lejártáig érvényes marad a RCA biztosításuk. Ebben az esetben a károsult a továbbiakban nem magát a biztosítót keresi fel kár esetén, hanem a Garanciaalaphoz fordul. Elméletileg mindennek simán kell mennie, de a gyakorlatban a szervízek képviselői már arra panaszkodnak, hogy nagy gondok vannak pénzzel, és nem merik megjavítani az ilyen biztosítással rendelkező autókat.

„A City Insurace helyzetével, amely a csőd szélén áll, az RCA kötvények árai emelkedtek. Így, ha két héttel ezelőtt RCA-biztosítást kötött valaki egy szabványos, 1,4-es motorral szerelt, 2005-ös autóra, amelynek 38 éves a tulajdonosa, körülbelül 565 lejt fizetett, most ugyanezt a kötvényt 858 lejjel lehet megvenni” – állította Silvian Trandafir, az Antena 3 riportere a News Hour műsorban, a CNN-en.

Azok, akik a kárukat a biztosítás igénybevételével kívánják megjavítani, kövessék a következő lépéseket: nyújtsák be a kártérítési dokumentumot az FG-hez, ezt postai úton vagy e-mailben is el lehet küldeni, jóváhagyás után felmérik a kárt, és javításra kerül az autó, majd az FG-hez kell ismét fordulni a fizetési kérelemért, közvetlenül a szervizszámlára.