Fără categorie

APIA-bejelentés azoknak a gazdáknak, akik hektáronkénti és kompenzációs támogatást kapnak!

APIA-bejelentés azoknak a gazdáknak, akik hektáronkénti és kompenzációs támogatást kapnak! A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) pénteken, szeptember 24-én bejelentette, hogy mintegy 28.933 mezőgazdasági termelő előleget tudott felvenni a támogatásokra 2021-re, az áthidaló tanúsítványok alapján, amelyeket a gazdák a bankokban használhatnak a garancia gyanánt. Ezeket október 15-ig kérhetik a gazdák.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Facebook-oldalán bejelentette, hogy továbbra is igazolásokat bocsát ki a 2021-es kampány azoknak kedvezményezettjeinek, akik hitelhez kívánnak jutni azokhoz a banki és nem banki pénzintézeteknél, amelyekkel az APIA megállapodást kötött. „Emlékeztetjük a gazdákat, hogy a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 50/2017 számú rendelete szerint, amely módosítja a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 703/2013-as, a pénzügyi-banki és nem banki intézmények és az APIA közötti megállapodások megkötésének feltételeinek jóváhagyásáról szóló rendeletét annak érdekében, hogy finanszírozzák az intézményünk által a kibocsátott igazolások alapján végrehajtott kifizetések kedvezményezettjeinek jelenlegi tevékenységeit, a kölcsönök nyújtásához kapcsolódó kamat RON-ROBOR 6M + maximum 2 százalék lesz”-közli az ügynökség.

A finanszírozási intézmények által felszámított jutalékokkal kapcsolatban az APIA felhívja a gazdálkodók figyelmét, akik forgóeszköz-finanszírozási hitelekhez kívánnak hozzájutni a jelenlegi tevékenységek elvégzése érdekében, és hogy alaposabban elemezzék a pénzügyi-banki és nem banki intézmények által javasolt finanszírozási megoldásokat és a költségeket, hogy saját szükségleteiknek a legjobban megfelelő finanszírozási módokat válasszanak.

Az idézett forrás szerint a tanúsítványokat elektronikus úton lehet kérni az APIA-tól. A tanúsítvány iránti kérelem a következő címen érhető el: Megállapodások a 2021 -es kampány keretében kezelt kifizetési rendszerek kedvezményezettjeinek működő tőke finanszírozásáról (egységes területalapú támogatási rendszer, újraelosztási kifizetés, kifizetés az éghajlatért és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokért, valamint a környezet és az éghajlat intézkedései) (www.apia.org.ro ). Az APIA, a banki és nem banki intézmények és az IFN – Vidéki Hitelgarancia Alap (FGCR) / IFN – Nemzeti Hitelgaranciaalap kis- és középvállalkozások számára (FNGCIMM) között létrejött valamennyi megállapodás közzétételre kerül az intézmény honlapján.

A mai napig az APIA 16.998 tanúsítványt bocsátott ki közvetlen kifizetési rendszerekre, és 11.935 igazolást a környezetvédelmi és éghajlati intézkedésekre.