• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Covid-támogatás a juhok után. Miért nem kapják az állami támogatást a juhtenyésztők, mint a szarvasmarhatartók?

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Online térben forronganak a pásztorok amiatt, hogy a szarvasmarhatartók kapnak támogatást az államtól, de a juh- és kecskeágazatban dolgozók nem. A pásztorok kérdésével naponta találkozunk, szerkesztőségünkhöz gyakran fordulnak e sérelmükkel, és a juhtenyésztők üzeneteikben nem ritkán kifejezik elégedetlenségüket a Földművelésügyi Minisztérium vezetésével szemben, mert a tárca ebben az évben különbséget tettek közöttük és a tehéntenyésztők között, akik hamarosan megkapják a Covid-támogatást.

    Az online környezetben a pásztorok kemény megjegyzéseket tesznek a kialakult helyzetre, diszkriminálva érzik magukat azáltal, hogy ők nem kapják meg azt az állami támogatást, amely jár a tehéntenyésztőknek Covid -segély gyanánt. „Nos, Romániában csak tehenek vannak, vagy miért nem kaphatnak támogatást a juh- vagy kecsketenyésztők is? Megértem, csak a trükkösöknek van tehenük, csak nekik kell pénzt kapniuk, amiből visszafizetnek majd egy részt a pártnak”, ez csak egy a több tucat üzenet közül, amelyek naponta áramlanak az online környezetben.

    A pásztoroknak adott válasz egyszerű: a tehéntenyésztőket idén is ugyanúgy érinti a pénzhiány, mert ők sem kapnak Covid -segélyt. A nekik ezen a néven kifizetett pénz az állatonkénti Átmeneti Állami Támogatás (ANTZ) költségvetéséből származik, és az állatok, illetve a tonnánkénti tej után fizetik, a pénzeket pedig már 2021 tavasza óta át kellett volna utalni 2020-ra, mint minden évben. 2021-ben azonban a Földművelésügyi Minisztérium az állattenyésztési ágazat vezetőivel egyetértésben, a tehenek tenyésztéséért kétféle kifizetéssé alakította át az ANTZ rendszert: egyik „szimbolikus”, azaz állatonként 1 euró és a tonna tejért 5 lej, a másik pedig, amelyet most fizetnek, azt Covid-támogatás név alatt teszik. Figyelem, a szarvasmarhatenyésztők semmivel sem kapnak többet, mint a juhpásztorokon, ez a rendszer pedig tulajdonképpen az ANTZ-hez kapcsolódó kifizetés.

    Miért döntött úgy a minisztérium, hogy ebben a formában fizeti ki az ANTZ-t? Amint azt a miniszter a sajtótájékoztatókon kérdésre megindokolta, az ANTZ-kifizetés azért történik Covid-segély formájában, hogy ne részesüljenek a támogatásból azok a gazdák, akiknek már nincsenek állataik, de a referencia dátumon még volt nekik, és emiatt részesültek volna a pénzből, ha nem vezetik be ezt a módosítást. „Azt mondom a gazdáknak, hogy az átmeneti nemzeti segélyből pontosan arra használjuk fel a pénzt, hogy segítsük azokat, akiknek valóban vannak állataik. Körülbelül 225 millió euróról van szó” – mondta Oros sajtótájékoztatóján.

    Az állami költségvetésből, az ANTZ-re elkülönített pénzből a szarvasmarhák után járó Covid támogatás megállapított összege az állatonként 140,37 lej, a tej tonnánkénti összege pedig 541,87 lej.

    COVID-támogatás – kapnak-e több pénzt a gazdák 2021-ben?

    A Covid-támogatást 2020-ban „kivételes”, átmeneti támogatásként folyósították a szarvasmarhatenyésztőknek, és a zöldség- és gyümölcstermesztők számára. Adrian Oros földművelésügyi miniszter idén egy nyilatkozatában sem említette, hogy 2021 -ben meg kívánja tartani ebben az évben is ezt a fajta támogatást, bár az Európai Bizottság kivételesen engedélyezi, hogy a tagállamok nyújtsák ezt a támogatási formát. Tekintettel arra, hogy az állami támogatást annak az évnek a végéig fizetik, amelyre a támogatás vonatkozik, nehéz elhinni, hogy a román mezőgazdasági minisztérium bármely ágazatra, akár mezőgazdasági, akár állattenyésztési ágazatra, ilyen kifizetést hirdessen.