Fără categorie

Európai Bizottság: Szomorú helyzetben vannak a legelők Romániában! Az állattenyésztési költségek emelkedhetnek!

Az Európai Bizottság arra hívja fel a figyelmet, hogy az augusztusi és szeptemberi aszály súlyosan érintette a földeket és néhány őszi termést. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése azt mutatja, hogy Dél- és Délkelet-Európa régióiban Olaszország, Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország, valamint Dél-Törökország szárazsággal küzd, gyakran magas hőmérséklettel, ami negatív hatással van a nyári növények termelési potenciáljára, áll az Európai Bizottság legújabb jelentésében, amely Romániát is a veszélyeztetett országok kategóriájába sorolta.

Ugyanez a dokumentum azt mutatja, hogy a gazdáknak kevesebb takarmányuk van az állataik számára. Ezenkívül a Bizottság felhívja a figyelmet Olaszország, Bulgária, Dél -Románia, Magyarország és Görögország középső régióinak legelői körülményeire, amelyek termelékenysége az átlagos szint alatt vannak, és ez hatással lehet az állatállomány költségeire.

„Olaszországban, Bulgáriában, Dél -Romániában és Magyarországon a növényeket különösen érinti a csapadékhiány vagy az aszály, és a negatív hatásokat súlyosbítja a magas hőmérséklet is. (…) A meleg és száraz augusztus eleje után Románia déli és délkeleti részén a hónap második felében gyenge csapadék érkezett. Ezekben a régiókban azonban a szárazság továbbra is korlátozza a nyári növények növekedését. A kukorica hozamával kapcsolatos kilátásokat lefelé módosították” – mondják az európai szakemberek a www.economica.net szerint.

Mint ismert, az Agrointeligența-AGROINTEL.RO még augusztusban írt a tenyésztők azon félelmeiről, hogy nem lesz mit enni adniuk az állatoknak. Erről a témáról itt olvashat: An greu pentru crescători: Pășunile sunt uscate! Dăm mâncare animalelor cât să nu se îmbolnăvească!