Fără categorie

A búza ára 2021-ben. Új rekordok októberben! Mennyibe kerül most egy tonna gabona?

A gabonaárak a múlt héten hirtelen megemelkedtek, és elemzők szerint az áremelkedés itt nem áll meg. A csökkenő termésmennyiség és a szintén csökkenő amerikai gabonaállomány miatt új ár rekordok várhatók. A gabonakereskedők többsége úgy véli, hogy ez javítani fogja az európai gazdák exportkilátásait. Ezenkívül Oroszországban a szeszélyes időjárás miatt lényegesen kisebb téli búzaterületről számoltak be.

A MATIF búza ára – 264,25 euró tonnánként

A MATIF búza ára a decemberi szállítási szerződéseknél elérte a 264,25 eurót tonnánként. Az agrarheute.com által közzétett elemzés szerint az október 1-jén, pénteken regisztrált ár 11 euróval magasabb, mint egy héttel korábban, és körülbelül 20 euróval nagyobb, mint két héttel ezelőtt.
A 2022 márciusi szállítással kötött szerződések esetében a búza ára 258,50 euró volt – ami szintén 11 eurós növekedést jelent. A következő búzabetakarításra (szeptember 22-én) a búza ára elérte a 234,50 euró tonnánkénti küszöböt a határidős piacon.

Kenyérbúza – 262 euró Hamburgban

A német gabonapiac is felborult. A sütőipari búzát tonnánként 262 euróért adták el október 1-jén, pénteken – 11 euróval többe, mint az előző héten. A decemberi szállításért tonnánként 267 eurót kínáltak Hamburgban. A takarmányárpa ára a hamburgi exportkikötőben pénteken 239 euró volt tonnánként – 15 euróval több, mint az előző héten. A rozsért a hamburgi kereskedők tonnánként 228 eurót kínáltak – ez 6 eurós növekedés az előző héthez képest.

A búza ára Rouen kikötőjében – 267 euró / tonna

A legfontosabb francia nagykereskedelmi piacon, Rouen francia kikötőjében pénteken 267 euró áron jegyezték a sütőipari búzát – ez 11 eurós növekedés. A Rouenbe irányuló búzaexport FOB ára 318 euró volt tonnánként. A takarmányárpát tonnánként 244 euróért szállították Rouenbe – 5 euróval többért, mint Hamburgban az erős kínai export miatt.

Hétfőn, október 4-én a búzaszármazékok európai piacán az árak kezdetben oldalirányba mozogtak. Ennek oka az USA-ban szinte változatlan piac előtti kereskedés.

A nagyon jó nemzetközi kereslet és dinamikus európai export tarthatja egy ideig a búza árait. „A búza továbbra is keresett áru lesz világszerte. Ez vezeti majd a piacot ezen a télen és tavasszal, amíg el nem érjük az új betakarítási ciklust, amely exportra is rendelkezésre állhat” – mondta Craig Turner elemző az AFP-nek.

Az USDA jelentései erős hatást gyakoroltak valamennyi tőzsdére

A Mezőgazdasági Osztály (USDA) múlt csütörtöki jelentései erős hatást gyakoroltak valamennyi tőzsdére. Ebben a végső betakarításra és a búzakészletekre vonatkozó adatok jóval az elemzők várakozásai alatt maradtak. A búza ára majd elérte az augusztus közepe óta számított legmagasabb szintet. Ebben az időszakban az árak az utóbbi kilenc év legmagasabb szintjét érték el.

Az európai gabonaexport – bővül

Rouen és Hamburg európai kikötőiben szeptember közepe óta jelentősen felgyorsult a búza és az árpa rakodása. Az Algériába és Marokkóba irányuló jelentős export mellett Franciaország ismét jelentős, Kínába irányuló exportról számol be. A Közép-Királyság állítólag nagy mennyiségű francia takarmánybúzát is vásárolt az elmúlt két hétben. Algéria vevőként is nagyon aktív, ami különösen előnyös francia kötődései szempontjából.

Elemzők a fekete -tengeri exporttevékenység gyorsulásáról is beszámolnak, ami Ukrajnára és Oroszországra egyaránt vonatkozik.

Az európai piacon a kereslet következetlen. Míg a darálóipar továbbra is vásárol a különösen korlátozott kínálatból, a takarmánygyártók kereslete a közelmúltban valamelyest lankadt a takarmány minőségibb kínálata miatt.

2,53 millió tonna gabonát exportált Románia harmadik országokba

Szeptember 26-ig az Európai Bizottság 7,2 millió tonna búzaexportról számol be Európából – 1,9 millió tonnával több, mint tavaly ugyanezen a napon. A hivatalos adatok szerint azonban csak 531.500 tonna távozott Franciaországból harmadik országokba (itt a késleltetett regisztráció is fennálhat, mivel az exportot és a gyors értékesítést a francia kikötők jelentik).

Eddig 743.600 tonna búza került harmadik országok piacára Németországból, és 2,53 millió tonna Romániából. Bulgária 1,27 millió tonnával követi Romániát. Mindkét kelet -európai ország rendelkezik kikötővel a Fekete -tengeren, és ez nagy exportelőnyt jelent.

Németország a harmadik helyen áll a legnagyobb búzaexportőrök európai rangsorában, megelőzve Litvániát, Lettországot és Lengyelországot. Az európai búza fő vásárlói eddig Algéria, Dél -Korea, Egyiptom, Dél -Afrika és Vietnam voltak.

A takarmányárpa esetében az Európai Bizottság szeptember 29-ig 2,4 millió tonna európai exportról számol be – ez 260.000 tonnával több, mint tavaly ugyanebben az időben. Franciaország eddig 641.500 tonnát értékesített harmadik országoknak, 355.000 tonnát exportáltak Németországból, és 1,25 millió tonna árpát exportáltak Romániából harmadik országokba.

Az európai árpa fő vásárlói eddig Kína, Szaúd -Arábia, Törökország, Jordánia és Irak voltak.