Fără categorie

APIA – összegek a hektáronkénti és állatonkénti támogatások kifizetésére – hatályba lépett!

Hatályba léptek október 4-én a hektáronként és állatfejenként folyósítandó APIA-támogatási összegek, miután megjelent a Hivatalos Közlönyben a kormányhatározat, amely jóváhagyja az október 18-tól előlegként fizetendő pénzt a gazdáknak, 2021-re.

A hétfőn, október 4-én a Hivatalos Közlönyben közzétett összegeket a kormány október 2-án, szombaton tartott ülésén hagyta jóvá, amikor elfogadta 2021-re az egységes területalapú támogatás, az újraelosztó támogatás és a támogatható földterületek intervallumai után hektáronként fizetendő összegét, valamint az éghajlatnak és a környezetnek előnyös mezőgazdasági gyakorlatokért járó kifizetések, a fiatal gazdáknak nyújtott kifizetések összegét, valamint az állattenyésztési ágazat, a juh- és kecskefajok intézkedése kapcsán a termeléshez kötött támogatási rendszer felső határát.

Az APIA-kifizetések összegeinek és felső határainak jóváhagyásával 2021. október 18-tól a kifizetési ügynökség megkezdheti a folyó évi támogatások első részletének folyósítását.

Az Agrointeligența – AGROINTEL.RO címre küldött sajtóközlemény szerint ez a jogszabály magába foglalja:

A növényi ágazat közvetlen kifizetéseinek összegeit a 2021-es pályázati évben:

> egységes területalapú támogatási rendszer: 95,4751 euró / hektár,
-> újraelosztó fizetés a következő intervallumokra:
—> 1 hektár és 5 hektár között: 5,0 euró / hektár és
—> 5 hektár felett és legfeljebb 30 hektár között: 48,1457 euró / hektár,
-> zöldítési támogatás: 57,8931 euró / hektár, és
-> kifizetés fiatal gazdáknak: 40,4514 euró / hektár.

A 71.300.000 eurós felső határ a 2021-es juh- / kecskefajok termeléshez kötött támogatási rendszerének közvetlen kifizetéséhez kapcsolódik.
Az egységösszegeket az APIA számítja ki, szükség szerint a felső határok és a támogatható állatok számának függvényében. A becsült összeg 16,55 euró juh / kecske.

2021. október 18-ától (hétfőtől) kezdődően a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) legfeljebb 70 százalékos előleget nyújthat a növény- és állattenyésztési ágazat közvetlen kifizetési rendszerei keretében, feltéve, hogy ez nem veszélyezteti a hatékony és eredményes pénzgazdálkodást, valamint a kellő szintű bizonyosság követelményének való megfelelést.

Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalaphoz kapcsolódó pénzügyi támogatási rendszerként a közvetlen kifizetések a növényi ágazatban, és az állattenyésztési ágazat, a juh- és kecskefajok intézkedéséhez kapcsolódó támogatási rendszer alkalmazásához szükséges összegeket a MADR számára 2021-re és 2022-re jóváhagyott költségvetésből kell biztosítani.

E támogatási formák kedvezményezettjei között több mint 800.000 mezőgazdasági termelő van.

A 2021. október 18-tól kezdődően nyújtható előlegek biztosítják az őszi munkákhoz szükséges pénzügyi tőkét, és lehetővé teszik a kifizetések kedvezményezettjei számára, hogy kidolgozzák rövid távú fejlesztési programjukat, ez a célja ennek a jogszabálynak.