Fără categorie

Az Európai Bizottság által bejelentett támogatás a gyümölcs- és zöldségtermesztőknek!

A Bizottság kivételes támogatási intézkedéseket fogad el a borágazat és a gyümölcs- és zöldségágazat számára – jelentette be Daniel Buda román EP -képviselő. Elmondása szerint az Európai Bizottság támogatási intézkedéseket fogadott el a borágazat számára, amelyek magukban foglalják a kockázatkezelési eszközök nagyobb támogatását, például a terménybiztosítást és a befektetési alapokat, valamint 2022 október 15-ig meghosszabbítják a már hatályban lévő rugalmassági intézkedéseket. A gyümölcs- és zöldségágazat esetében a termelői szervezeteknek nyújtott támogatást úgy kompenzálják, hogy az ne legyen kevesebb, mint az előző évi támogatás szintjének 85 százaléka.

A borágazatra vonatkozó kivételes intézkedések többek között a következők:
– Az uniós országok a továbbiakban is bármikor megváltoztathatják a nemzeti támogatási programjaikat, ami általában csak évente kétszer tehető meg (minden év március 1-ig, illetve június 30-ig).
– Ami a promóciós és tájékoztatási tevékenységeket, a szőlőültetvények szerkezetátalakítását és változtatását, a beérés előtti betakarítást és a beruházásokat illeti, 2022. október 15-ig meghosszabbítják az uniós költségvetésből történő nagyobb hozzájárulás lehetőségét.
– A terménybiztosításhoz nyújtott uniós költségvetési hozzájárulást 70 százalékról 80 százalékra emelték 2022. október 15-éig.
– A kockázati alapok létrehozásának költségeit fedező uniós támogatás megduplázódott, a végrehajtás első, második és harmadik évében: 10, 8 és 4 százalékról 20, 16 és 8 százalékra
– A borprogram intézkedéseihez nyújtott rugalmassági intézkedések meghosszabbítása 2022. október 15 -ig.

A gyümölcs- és zöldségágazat esetében a termelői szervezeteknek nyújtott uniós támogatást – általában az adott évi termelés értéke alapján számítják ki – az előző évi támogatás szintjének legalább 85 százalékára kell kiegyenlíteni, még akkor is, ha a termelés a folyó év során alacsonyabb lett. Ezt a kompenzációt akkor nyújtják, ha a termelés csökkenése természeti katasztrófákhoz, éghajlati eseményekhez, növénybetegségekhez vagy kártevőfertőzésekhez kapcsolódik, ha azt a termelői szervezet nem tudja uralni, és legalább 35 százalékkal alacsonyabb, mint az előző évben. Továbbá, ha a termelők bizonyítják, hogy megelőző intézkedéseket hoztak a termeléscsökkenés oka ellen, akkor a támogatásra felhasznált termelés értéke megegyezik az előző évivel.

„Üdvözlöm ezen intézkedések elfogadását, és rendkívül szükségesnek tartom ebben a nehéz helyzetben, a COVID-19 okozta járvány közepette, de az idei szélsőséges időjárási viszonyok miatt is. Az európai termelőknek konkrét támogatási intézkedéseik vannak, amelyek elősegítik stabilitásukat a piacon” – zárja Facebook-posztját Daniel Buda európai parlamenti képviselő.