Fără categorie

AFIR – bejelentés azoknak a gazdáknak, akiknek európai alapokkal kapcsolatos projektjeik vannak!

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség sürgős bejelentése azoknak a kedvezményezetteknek, akik európai pénzt pályáztak meg, és jelenleg is van folyamatban lévő szerződésük az ügynökséggel. Az intézmény kijelentette, hogy az állami projektek indikatív költségvetését frissíteni kell az építőanyagok árának emelkedése miatt.

Az AFIR október 11-én, hétfőn az Agrointeligența -AGROINTEL.RO-nak küldött közleményében úgy fogalmazott, hogy a 2014–2020-as Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR 2020) állami kedvezményezettjei a rendelkezéseknek megfelelően kell hogy frissítsék a finanszírozási szerződésekhez kapcsolódó indikatív költségvetést, a közbeszerzési szerződésekre kiható költségvetési-pénzügyi intézkedések szabályozásáról szóló, 15 /2021. számú sürgősségi rendelet előírásainak megfelelően, az építőanyagok drágulása miatt.

„Így a frissítést az állami kedvezményezettek végzik, akik finanszírozási szerződést kötöttek az AFIR-rel a közpénzekből finanszírozott, folyamatban lévő beruházási projektekre, amelyek a 15/2021 számú rendelet 1. cikkelyébe illeszkednek. E kedvezményezettek esetében a rendelet hatálybalépésének napján folyamatban lévő közbeszerzési szerződések árát a rendeletben leírt feltételek szerint egy kiigazítási együttható alkalmazásával kell frissíteni azon építkezési alapanyagok árainak módosulásának figyelembevételével, amelyek a szerződéses ár alapjául szolgáltak” – közölte az ügynökség.

Az árat minden fizetési kérelem esetében igazítják

Az idézett forrás szerint a közbeszerzési szerződések árainak kiigazítását minden fizetési kérelemnél a szerződés teljes időtartamára végzik, kizárólag a rendelet hatálybalépésének napja után végrehajtandó részeknél, a beruházások célkitűzéseivel vagy projektjeivel kapcsolatos munkák befejezéséig és átvételéig, az átvétel napján hatályos jogszabályi rendelkezések szerint, a kivitelező és munkatelepvezető, az ajánlatkérő szerv vagy entitás által elfogadott helyzetek alapján, a szerződő fél indokolt kérésére. A rendelet hatálybalépésének napjáig elvégzett és fizetésre nem kötelezett munkák anyagköltségei nem kerülnek kiigazításra.

A költségkülönbséget a gazdának kell fedeznie

„Az árkorrekcióból eredő többletköltségeket nem az elszámolható FEADR-alapokból finanszírozzák, hanem a kedvezményezettek saját forrásaiból fedezik, és az indikatív költségvetés frissítésekor nem támogathatóként fogják jelölni. Pontosítjuk, hogy a vissza nem térítendő finanszírozás tárgyát képező projekt teljes támogatható értéke változatlan marad” – közölte az AFIR.

A rendelet előírásai hatálya alá tartozó hatóságok, a PNDR 2020 kedvezményezettjei lehetőséget kaphatnak arra, hogy kérjék a finanszírozási szerződés, illetve a 3. mellékletet – Indikatív költségvetés frissítését attól a Vidéki Beruházások Finanszírozásának Regionális Központtól (CRFIR), amelyhez tartoznak, és csak az aktualizált költségvetés sora esetében.