Fără categorie

APIA: Október 15. és március 15. között tilos a legeltetés 250 euró / hektár támogatásért

A gazdák, akiknek október 15. és március 15. között nem szabad legeltetniük állataikat. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) bejelentette, hogy a 7. csomag – Fontos szántó mint vörös nyakú liba (Branta ruficollis) etetési területe nevű rendszer, amely keretében 250 euró / hektár / év támogatási jár a gazdálkodóknak, több kötelezettséggel is jár.

Az APIA által előírt feltételek szerint, amelyeket az Agrointeligența-AGROINTEL.RO címére is elküldtek, azok a mezőgazdasági termelők, akik ezt a csomagot jelölték meg a támogatási kérelemben, minden kötelezettségvállalási évben, szeptember 15-e után, őszi gabonaféléket (búza, árpa, rozs, tritikálé) vagy repcét termesszenek. „Az őszi gabonafélék (búza, árpa, rozs, tritikálé) vagy repce vetését október 15-ig kell befejezni” – áll az idézett forrásban.

Ezenkívül az APIA megemlíti a feltételek listájában, hogy a kötelezettségvállalások 5 éves időszakában kötelező legalább 2 év során kukoricát termését nyár folyamán. „Abban az esetben, ha kukoricatermést hoznak létre az adott évben az alkalmazott parcellán, az őszi termést legkésőbb március végéig elvetik a talajba. Az alkalmazott parcellákat kukoricával lehet bevetni, de ezt legkésőbb május 15-ig, és a kukoricát szeptember 15-ig nem lehet betakarítani. A kukorica betakarításakor legalább 5 százalék és legfeljebb 10 százalék betakarítatlan terület marad (a termést állva vagy fekve hagyják), vagy abban az esetben, ha a kukoricatermesztés nem jön létre, a kötelezettségvállalás megfelelő évében a mezőgazdasági termelő köteles hektáronként 100 kg kukoricaszemet biztosítani, legalább egy etetési ponton, amely az egyes alkalmazott parcellák felületén található” – közli az APIA.

Ezenkívül a mezőgazdasági termelőknek, akik 250 euró / hektár / év kedvezményben részesülnek, tilos olyan növényvédő szereket és fitostimulátorokat (műtrágyákat) használni, amelyek nem használhatók az őszi növények vetése és március 15. között.

Az állattartóknak tilos a legeltetés

Az idézett forrás szerint október 15. és március 15. között tilos a mezőgazdasági munka és / vagy a legeltetés, valamint a madarak elűzésére szolgáló módszerek használata október 15. és március 31. között. Ezenkívül tilos a folyamatos kötelezettségvállalásokkal rendelkező gazdaságokon belül szántani a meglévő réteket.

Ez a rendszer keretében (amely a kompenzációs kifizetések részét képezi) tervek szerint október 18-án kezdődik az előleg kifizetése. A mezőgazdasági termelők lejben, 4,8683 lej / euró árfolyamon kapják meg a támogatást, amelyet az Európai Központi Bank 2020.12.31-én állapított meg, és az Európai Unió Hivatalos Lapjának C sorozatának 1/03 számában jelent meg, azaz 1.217,075 lej. Ennek az összegnek 85 százalékát, azaz 1.034,513 lejt fizetik ki előlegként, majd december 2-tól kezdődően, amikor a végső kifizetés startol, a hektáronkénti teljes összeg fennmaradó 15 százaléka kerül átutalásra. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség bejelentette, hogy az előleg folyósításának időszakában (2021. október 18. – 2021. november 30.) 1 milliárd euró feletti összeget kíván utalni a gazdálkodóknak, az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (FEGA) által finanszírozott programok esetében, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (FEADR) által finanszírozott intézkedésekre.

Mint ismert, a többi tenyésztő esetében továbbra is érvényben van az a törvény, amely tiltja a legeltetést a mezőgazdasági területeken december 6. és április 24. között, és amely a Hivatalos Közlönyben 2021. április 15-én jelent meg. A témáról itt olvashat bővebben: Lege în vigoare: Pășunatul pe terenuri agricole – interzis din 6 decembrie până pe 24 aprilie