Fără categorie

APIA szakember: Minden gazdálkodót távérzékeléssel ellenőriznek a támogatások kifizetése érdekében!

A mezőgazdasági termelők által a Mezőgazdasági Kifizető és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) bejelentett teljes területet távérzékelésnek kell alávetni 2023 tól. Az Európai Bizottság országos szintű ellenőrzést kért, és megköveteli minden tagállamtól az úgynevezett monitoring rendszer bevezetését, amelyet az új közös agrárpolitika első évében átmeneti formában alkalmaznak.

  • Mit jelent és hogyan működik az APIA támogatások távvezérléses ellenőrzése?
  • Mely gazdákat ellenőriznek távvezérléssel jeleleg?

„A jövőben, 2023-tól a Bizottság (Európai Bizottság – szerk. megj.) szeretné bevezetni azt a monitoringrendszert, amely minden gazdaság és terület műholdas képek alapján történő értékelése lesz. Tudni kell, hogy 2023-tól úgy tűnik, hogy ez kötelező lesz, ez egy átmeneti év lesz – mondjuk erre az ellenőrzésre. Tudomásunk szerint még nincs nyélbe ütve, de a tagország valószínűleg az első évben kiválaszthatja, hogy mely rendszereken alkalmazza, de a következő években kiterjesztik további ellenőrzésekre, több rendszerre” – jelentette be a gazdákkal folytatott konferencián Dan Popescu, a Terepi Ellenőrzési Osztály klasszikus ellenőrzési szolgálatának vezetője.

Mit jelent és hogyan működik az APIA támogatások távvezérlési ellenőrzése?

A távérzékelés vezérlése során számítógéppel segített fotóértelmezést hajtanak végre nagy és nagyon nagy felbontású műholdas képek alapján.
A távérzékelési vezérlési folyamat végén minden olyan parcellához, amelyhez támogatást kértek, hozzárendelnek egy technikai kódot, egy mért területet, egy felhasználási kategóriát és egy megfigyelt termést.

A fotóértelmezési folyamatban, amely figyelembe veszi a gazdálkodók által az IPA-online platformon készített parcellák azonosítását és digitalizálását, az egyes parcellák területét a műholdképen látható parcellák határainak figyelembevételével határozzák meg, amelyekből kizárták a jogosulatlan területeket a gazdák által készített vázlatok révén.

Mely gazdákat ellenőrzik jelenleg távvezérléssel?

Az APIA távérzékelési ellenőrzési eljárásában azon gazdákat ellenőrizték, akiket az ellenőrző mintába belefoglaltak, de nem csak. Így a bizalom és a reprezentativitás minimális szintjének biztosítása érdekében a következőket ellenőrzik a műholdképen: a távérzékelésre kiválasztott gazdálkodók összes parcelláját, de a ki nem választott mezőgazdasági termelők parcelláit is, közös termények esetében.
A 2021-es pályázati évre az APIA-nál 39.016 gazdát “fognak be” a távérzékelésbe, 570.585,76 hektár összterülettel. További 13.035 gazdát vontak be az ellenőrzésbe klasszikus módszerrel, a terület ez esetben 748.797,54 hektár volt.