Fără categorie

Műtrágyaválság: Az árak robbanásszerűen megugrottak, és a forgalmazók már nem raktároznak

A mezőgazdasági műtrágyák piaca – a napról napra növekednek az árak, a készletek korlátozottak, és a termelők alacsony termelésére panaszkodnak. A gazdák súlyos helyzetről számolnak be, és már vannak olyanok is, akik nem engedhetik meg maguknak a műtrágya vásárlását, vagy nem találnak a piacon.

Németországban a műtrágya ára néhány nap alatt 150 euróval emelkedett, ennek ellenére a gazdák panaszkodnak, hogy nincs honnan beszerezniük a szükséges mennyiséget – derül ki az Agraheute.com által közzétett elemzésből.

Mezőgazdasági válság, számos következménnyel

A nitrogénműtrágyák árának robbanásszerű növekedése mezőgazdasági válságot idézett elő, amelynek számos következménye van. Először is, egyre több gyártó csökkenti termelését. Emellett egyre több forgalmazó dönt úgy, hogy nem raktároz, nem halmoz fel készleteket, a hatalmas költségek miatt. Az eredmény: egyre több gazdának nincs ahonnan műtrágyát vásárolnia, a raktárak üresek.

A forgalmazók már nem vállalnak kockázatot

Jelenleg kevés forgalmazó vállalja az ilyen magas áron történő tárolás kockázatát. A helyzet különösen azután romlott, hogy a legnagyobb német ammóniagyártó, az SWK Piesteritz bejelentette, hogy a megnövekedett gázárak miatt 20 százalékkal szeretné csökkenteni a termelést. „A most elért szint már nem teszi lehetővé a gazdaságilag életképes termelést, ezért kötelesek vagyunk megtenni ezt a lépést” – mondta a cég elnöke, Petr Cingr.

Rekordáron a műtrágyák az USA -ban is

A helyzet globális szintű, többek között az Egyesült Államok piacán is tapasztalható, ahol a műtrágyaárak emelkednek.

Az egyiptomi kikötőkben, ahol a műtrágya jelentős része az EU piacáról származik, a karbamid ára már elérte a 810 dollárt tonnánként, előleget fizetve a novemberben szállított mennyiségekért. Példátlan helyzet ez, mondják az elemzők. És a következő hónapokban a karbamid ára a tőzsdén még magasabb lehet.

Akár 150 euró / tonna emelkedés egyik hétről a másikra

Német szakemberek elemezték a műtrágyaárak emelkedését, amely mindössze egy hét alatt 75 és 150 euró közötti növekedést mutatott a legfontosabb nitrogén alapú műtrágyák esetében. Így a német gazdák által használt legfontosabb nitrogénműtrágya – a kalcium és az ammónium -nitrát (KAS) – ára október első hetének végén tonnánként 475 euró, tonnánként 80 euróval több, mint az előző héten.

Az ammónium -nitrát és a karbamid oldat ára is tonnánként 475 eurós árat regisztrált, az emelkedés 150 euró volt az előző héthez képest.

A karbamidért a kikötői ügyfelek 750 eurót fizetnek tonnánként, 150 euróval többet, mint egy héttel ezelőtt.

Az egyéb műtrágyák ára is emelkedett. Például a DAP majdnem 660 euróba került tonnánként (30 eurós növekedés egy hét alatt).

A rekord áremelkedési hullám előtt több nagy műtrágyaszállító csökkentette termelését, köztük a BASF és a norvég YARA gyártó.