• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Szibériai citrom vagy kínai citrom – ellenáll a fagynak, és hatalmas gyümölcsöket terem és gazdag C -vitaminban

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A szibériai kerti citrom vagy a kínai citrom – Poncirus trifoliata – gazdag hozamot kínál a termelőknek, magasabb C -vitamin -tartalommal, mint a hagyományos citromé. A hatalmas citrusfák előnye, hogy ellenállnak a fagyos télnek, és ezzel együtt a romániai körülményeknek.

    Emil Moldoveanu azon románok közé tartozik, akiket meghódított a szibériai citrom, és akinek sikerül nagyon jó áron értékesíteni a gyümölcsöket: 10 lejt kap három darabért vagy 15 lej öt darabért. A gyümölcstermesztő abból a szempontból is kedveli a citrusféléket, hogy azok később magokról is szaporíthatók, és minden érett gyümölcs több mint 15 magot tartalmaz, amelyekből új növényeket lehet nevelni.

    Honnan ered a szibériai citrom?

    A Poncirus trifoliata Észak-Kínában és a szibériai területen őshonos. Mivel az éghajlat ott zord, ez a citrusféle alkalmazkodott az alacsony hőmérséklethez, és fokozott ellenállást tanúsít a téli időszakban, és állítólag jóval -38 Celsius fok feletti hőmérsékleten is megmarad.

    Hogy néz ki a szibériai vagy a kínai citrom?

    A szibériai citrom hasonlít más citrusfákhoz. A kínai citrom akár 4-5 méter magasra is megnő, de a kívánt magasságban is tartható, éves metszéssel.
    A kínai citrom esetében a levelek hullók, a virágok fehérek.

    A szibériai citrom évente kétszer virágzik. Az első virágzás április végén van, a virágzást gyümölcsözés követi. A második virágzás júniusban van, ezután is gyümölcsképződés következik. Így a szibériai citrom azon kevés fák egyike, amelyek évente kétszer adnak gyümölcsöt.

    Szibériai citrom – cserépben vagy kertben?

    A szibériai citromot cserépben értékesítik Romániában, és sokan inkább ebben a környezetben tartják, és cserélik a cserepet, ahogy a fa fejlődik és növekszik. Ha cserépben van, a kínai citrom nagyon lassan nő – körülbelül két év alatt éri el a 40 cm-es magasságot.

    A kertbe ültetve a szibériai citrom sokkal gyorsabban nő.

    A Poncirus trifoliata citrom üvegházban való termesztését Fehér megyében, Torockószentgyörgyön (Colțești) tapasztalta ki Ioan Szakács, aki egy magyarországi barátjától kapta az első kínai citromot.

    „Egy barátomtól kaptam egy kis citromnövényt, amelyet az üvegházba tettem, a többi közös növényemmel együtt, amelyeket én termesztek. A meglepetés az volt, hogy a citrom tökéletesen illeszkedett az éghajlati viszonyokhoz, és nagyon sok gyümölcsöt adott. A citromra nem vigyáztam különösebben, csak úgy öntöztem, mint a többi növényt. Gyorsan megnőtt, virágzott és gyümölcsöt termett. (…) Az első citromból vettem magokat, amelyeket elültettem, és azonos tulajdonságokkal rendelkező új növényeket hozott. A cserje nem túl magas, eléri a maximum egy métert, de akár tíz gyümölcsöt is képes teremni. A hozam ezért nagyon magas” – magyarázta Ioan Szakács az adevarul.ro számára.

    A szibériai citrom gondozása

    A szibériai citrom számára a legjobb a termékeny és levegőztetett talaj. Nem tolerálja a nagyon savas, magas pH -értékű, meszes vagy magas sótartalmú talajokat.

    A kínai citrom nem szereti a szárazságot, ezért a citrom öntözését hetente végezzük a vegetációs időszakban, átlagos fa esetén körülbelül 10 liter víz szükséges.

    Ha védett környezethez – üvegházhoz vagy otthonunkhoz szoktattuk, a szibériai citrom ápolása nagyobb figyelmet igényel. A növény gondozása kicsit nehezebb télen, amikor a fának a lehető legtöbb egészséges levéllel kell rendelkeznie. A levelek élettartama két -három év, és idővel fokozatosan lehullanak. A normális gyümölcsnövekedéshez és táplálkozáshoz a növénynek legalább tíz egészséges levéllel kell rendelkeznie gyümölcsönként. Ezért kötelező gondoskodni a levelekről, és gazdag és egészséges lombozatot tartani.

    Nincs információ olyan betegségekről vagy kártevőkről, amelyek problémákat okoznának a Romániában termesztett szibériai citrom esetében.
    Becslések szerint a kínai citrom élettartama akár 60 év is lehet, ha előnyösek a körülmények és a gondozás megfelelő.

    Milyen a szibériai citrom íze?

    A szibériai citromban a gyümölcs mérete lenyűgöző. Ennek a citromnak a gyümölcsei jóval nagyobbak, mint egy rendes citrom, amelynek akár duplájára vagy triplájára is nőhetnek. Az alakja a klasszikus citromé, akárcsak a héja is. A szibériai citrom súlya elérheti a 900 grammot, de egy gyümölcs súlya átlagosan körülbelül 300-500 gramm.

    A Poncirus trifoliata gyümölcsei ízükben hasonlítanak a közönséges citromokhoz. A kínai citrom gyümölcsei ugyanolyan illatosak, mint a klasszikus citrom, de előbbinek citrus és mirha illata is van. Azok, akik szibériai citromot esznek, azt mondják, hogy édes -savanyú ízük van.

    Szibériai citrom – magas C vitamin tartalom

    A szibériai citrom magasabb C -vitamin -tartalommal rendelkezik, ami nagyon kedveltté teszi. Vannak olyan termelők, akik azt mondják, hogy ez a C -vitamin tartalom hatszorosa a megszokott citrusfélékének, amelyeket a szupermarketben találunk.

    A szibériai citrom gyümölcshozama

    A szibériai citrom évente kétszer terem gyümölcsöt, és nagyon gazdag a hozama. A betakarítás akkor történik, amikor a gyümölcsök világoszöldek.

    A mindössze egy méteres fáról tíz nagy gyümölcsöt lehet betakarítani. Ha nem takarítják be, a hatalmas citromok maradhatnak a fán, és nagyon jól elállnak ott télen is.

    A szibériai kerti citrom növényének nemcsak a gyümölcse használható. A szárított levelekből, virágokból és gyümölcsökből frissítő és vitaminizáló teát készíthetünk. A gyümölcsöket ételekben, szörpökben és lekvárokban is használják.