Fără categorie

A gyümölcsfák zöld metszése – előnyök. Mikor és hogyan kell elvégezni ezeket a vágásokat a gyümölcsösben?

A gyümölcsfák zöld metszése: mit jelent, milyen előnyökkel jár a gyümölcsösben, és melyek azok az időszakok, amikor az egyes gyümölcsfajok esetében ajánlott alkalmazni. A gyümölcsfákra alkalmazott zöld metszés előnyeit ebben a hasznos cikkben ismertetjük, valamint tájékoztatást adunk e fontos vágások típusáról és végrehajtásáról bármely gyümölcsösben.

Mit jelent a zöld metszés?

A zöld metszés különleges és feltétlenül szükséges munka a fák éves biológiai ciklusában, kezdve közvetlenül a fakorona kialakulásával.

Mely fajokra lehet alkalmazni a zöld metszést?

A zöld metszés minden gyümölcsfajra alkalmazható

Mely időszakban ajánlott zöld metszést végezni?

A zöld metszést 1-2 szakaszban, május és augusztus között lehet elvégezni, a fa életkora, faja, fajtája, életereje és általános élettani állapot szerint differenciálva. A végleges hajtások növekedésnek lelassulása előtt legalább 2-4 héttel be kell fejezni a metszést, ellenkező esetben nem érik el a várt hatást. Nem ajánlott zöld metszést elvégezni az ültetés utáni első évben, mivel a levéltömeg az ültetési stressz leküzdéséhez ilyenkor még szükséges. A hajtások hegyét azonban ekkor is le lehet csípni, ha ezek 15-20 cm-esek.

Különösen fontos a műveletek időzítése.

A cseresznye esetében az optimális időszak május második fele június végéig, mert a cseresznye elég korán befejezi vegetációs időszakát.

Az alma esetében például az optimális időszak július vége és augusztus eleje. Ekkor a rövid ágak rügyei is megállnak a növekedésben.

A sárgabarackban a zöld metszés alkalmazásának optimális ideje a hajtások intenzív növekedésének fenofázisa, amely június közepére tehető.

Melyek a zöld metszések előnyei?

A zöld metszés számos előnnyel jár a gyümölcstermesztők számára, és segít abban, hogy jobb minőségű gyümölcsöt, egységes koronát és állandó, megfelelően szabványosított termést kapjanak minden fán. Ez csak néhány a gyümölcsfák zöld metszésének előnyeiből, amelyeket alább összegzünk:

– Javítja a gyümölcs minőségét (méret, cukrok, szín);
– Kiegyensúlyozza a korona egyenletességét;
– Segít a korona csupasz részeinek helyreállításában;
– Elősegíti a korona megvilágítását és szellőzését;
– Fenntartja az egyensúlyt a fa növekedése és fejlődése között;
– Segít az állandó és ellenőrzött hozamok elérésében;
– Segít normalizálni a fa / ág terhelését.

Melyek a zöld metszések módszerei?

A hajtások lecsípése

A lágyszárú hegyek rövidülését jelenti 4-8 új levéllel, az éves növekedéstől függően. Ez a júniusban kezdhető a cseresznye esetében és augusztusban fejeződhet be a késői sárgabarack- és almafajtákkal. Ezeknek a metszéseknek az egyik hatása az elágazás, azaz a korai hajtások kialakulása, és az esetleges sebek gyógyulása amíg beáll az alacsony hőmérséklet, s ezzel jobban ellenáll az alacsony hőmérsékletnek a gyümölcsrügyek mély nyugalmi ideje alatt, de főleg a késő tavaszi alacsony hőmérsékletnek.

A hajtások eltávolítása

Mind a fiatal, mind az idősebb gyümölcsfák esetében alkalmazandó, és tulajdonképpen a fa törzsének és koronájának kialakításában nem fontos hajtások eltávolításának munkáját jelenti, és mindenekelőtt a törzsön lévő hajtások, az ágak és mellékágak meghosszabbításának hajtásai és a rosszul helyezkedő hajtások eltávolítását, a koronában belülről növekvő hajtások ritkítását jelenti, amelyek megvastagítják a koronát.

A beavatkozás optimális ideje májusban van, amikor a hajtások nem haladják meg a 12-15 cm-t, azaz a lignifikációjuk előtt, így az eltávolítás könnyen elvégezhető kézzel, sérülések képződése nélkül.

Hajtások ritkítása

Ez különösen ajánlott olyan kereskedelmi ültetvényekben, ahol a gyümölcs minősége és mérete sokat számít, előnyben részesítve a gyümölcs növekedését, a felhalmozott cukrok mennyiségét, de az alakját és színét is.

A fő fajok, amelyeknél alkalmazandó, az alma és az őszibarack, de más fajoknál is elvégezhető, mint a körte, a sárgabarack, a szilva és a cseresznye.

Az ágak helyzetének megváltoztatása

Ez döntéssel, íveléssel és rendezéssel történik.

A döntés az ágak vízszintes hajlítása, hogy nagyszámú hajtást bocsásson ki, amelyek termékeny ágakká válnak.

Az ívelés magában foglalja az ág tetejének hajlítását a vízszintes helyzet alá, ami azt eredményezi, hogy a görbe tetején növekedést kényszerít, a tetején pedig gyümölcsöt.

A rendezés a fenti kettő ellentéte, a hajtás függőleges helyzetbe állításából áll, hogy elősegítse az erős növekedést a csúcs felé, és az elmaradott csúcsok kiegyensúlyozására szolgál.

A leágazás levágása

Rövidítéssel vagy redukcióval készül, és a fajtól, a korona alakjától és a korona elrendezésétől függően 4-5 cm-től 70 cm-ig terjedhet. A rövidítés az éves ágakba történő beavatkozás, amely során a hossz 1/3 -dal, 1/2 -eddel vagy akár 2/3 -addal lerövidül. A redukció hasonló a rövidítéshez, de az 1 évnél régebbi ágakon történnek; minél súlyosabbak, annál erősebb növekedést hoz.

Az ágak eltávolításan

Az éves vagy többéves ágak a beillesztési ponttól (növekedési gyűrű) történő eltávolítására vonatkozik. Az eltávolított ágak számától és méretétől függően a következő évben a hatás az egész fán általános növekedések intenzívebbé válása lesz, és többéves hatásként a korona térfogatának csökkenése.

Egyéb, zölden alkalmazható beavatkozások a keresztirányú és hosszirányú bemetszés, a csavarás és a rügyek eltávolítása.
A keresztirányú bemetszés abból áll, hogy késsel vágják le a fiatal ágakat, a fűrésszel pedig az erős ágakat, és ez megszakít egy folyamatot, hogy általa kényszerítse vagy lassítsa a növekedést.

A hosszmetszet csak az ág hosszán történik keresztirányú metszésként, és lelassítja a növekedést, és elősegíti a gyümölcsözést, általában a keretek kiegyenlítésére hajtják végre.

A csavarás abból áll, hogy egy éves ágat úgy csavarnak, hogy a fa szerkezetének egy bizonyos része eltörjen, és ennek következtében csökken a hajtás növekedési erélye.

A rügyek eltávolítását a rügyek letörésével hajtják végre, amelyekből általában ágak képződnek, vagy amelyek növekedése túlságosan megvastagítja a koronát, így már a korai szakaszban csökken a nem kívánt hajtások gyomlálásának szükségessége.

Ajánlások a zöld metszések gyümölcsfákra történő alkalmazására

Ha a fa növényegészségügyi állapota nem túl ismert, érdemes minden vágott fa után fertőtleníteni a használt eszközöket, hogy elkerüljük a vírusok fák közötti átvitelét.

Javasolt, hogy a zöld metszés után a fákat vízzel és műtrágyával segítsék a gyorsabb gyógyulásban. Réz alapú kezelést is el kell végezni az újonnan ejtett sebek lezárására.