Fără categorie

Az APIA 7.083 méhész és 14 méhészeti egyesület számlájára utalt pénz!

Megkapták a pénzüket a méhészek – jelentette be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség, amely a 2021-es PNA keretén belül megvalósult pénzügyi támogatás elosztásáról tájékoztatott.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) arról számolt be, hogy teljesítette a kifizetéseket a 2021-re szóló országos méhészeti program (PNA) kedvezményezettjei számára.

A 2020–2022 közötti időszakra vonatkozó országos cselekvési terv jóváhagyásáról szóló 339/2020. számú kormányhatározat szerint a 2021-re kiosztott pénzügyi támogatás értéke 59.215 ezer lej, ami 50 százalékban az Európai Unió országos méhészeti programokhoz való hozzájárulását jelenti.

Ezt az összeget teljes egészében átutalták 7.083, támogathatónak nyilvánított méhésznek és 14 jogilag létrehozott társulási formának.

A programban szereplő intézkedések, amelyekre pénzügyi támogatást fizettek ki 2021-re:

A. Technikai segítség a méhészek és a méhészeti szervezetek számára:

A.1.- méhészeti tanácsadás;
A.2.- a méhészet és a méhészeti termékek népszerűsítése;
A.3.- méhészeti szakmai képzések szervezése;
A.4.- mézfeldolgozó berendezések beszerzése társulási a formák által;
A.5.- a méz csomagolására szolgáló berendezések beszerzése a társult formák által.

B. Az agresszorok és a kaptárspecifikus betegségek, különösen a varroatizmus elleni küzdelem – Varroatózis és nosemosis kezelésére szolgáló gyógyszerek vásárlása.

C. A vándorlások ésszerűsítése / vándorlásos méhészet:

C.1. Dobozok vásárlása a vándorlások során elhasznált dobozok lecserélése érdekében;
C.2. Méhészeti eszközök vásárlása: pollengyűjtő, propoliszgyűjtő, pollenszárító, mézmelegítő, viaszolvasztó, seprőgép;
C.3. Méhészeti szerszámok és védőeszközök – méhészeti védőeszközök, füstölő, méhészeti véső, villa a kicsomagoláshoz, kés a kicsomagoláshoz, mézszűrő szita;
C.4. Méhészeti, önmeghajtás nélküli szállítóeszközök beszerzése – méhészeti pótkocsik / pavilonok, illetve kaptárak be- és kirakodására szolgáló, önmeghajtás nélküli eszközök.

D. Támogatási intézkedések a méhállomány Unióba történő újratelepítéséhez:

D.1. Királynők és / vagy méhcsaládok vásárlása;
D.2. Szilárd fehérjetermékek vásárlása méhcsaládok számára elit és tenyésztő méhészek által;
D.3. Méhészeti kiegészítők vásárlása az elit és a tenyésztő méhészet által.

E. A termékek minőségének javítása a piacra kerülő termékek versenyképessé tétele érdekében – Fizikai -kémiai elemzések elszámolása a méz minőségének igazolása érdekében.

A 2021-es országos cselekvési terv keretében 7.165 kifizetési kérelmet nyújtottak be, ebből: 7.150 méhészek által benyújtott kérelem, és 15 olyan kérelem, amelyeket jogilag létrehozott méhészeti társulások nyújtottak be. A benyújtott kifizetési kérelmek teljes számából 7.097 kérelmet hagytak jóvá.

A 2020–2022 közötti időszakra vonatkozó országos méhészeti program célja a méhészeti termékek előállításának és forgalmazásának javítása azáltal, hogy pénzügyi támogatást nyújt a méhészeknek.