Fără categorie

Méhkasonként 50 kilogramm méz. A várnai méhész értékesítési stratégiája

A méztermelés kaptáronként idén elérte az átlagosan 50 kilogrammot. E teljesítmény egy 250 kaptárral rendelkező méhészetben érte el Dimitar Dimitrov méhész. A méhész méheket nevel Bulgáriában, Várna közelében.

Ez a jó méztermelés, amelyet kaptáraiból nyert, nem garantálja Dimitrovnak a felhőtlen életet. A méhészeti termékek értékesítése Bulgáriában, csakúgy, mint Romániában, problémás.

A poliflorális méz átlagára Bulgáriában 5,2-5,3 leva kilogrammonként, azaz 2,6-2,7 euró kilogrammonként. A többi fajta esetében az árak nem sokkal magasabbak. Emiatt Dimitar Dimitrov méhész inkább saját maga, közvetlenül a fogyasztóknak ad el mézet. Ily módon a többvirágú mézért kilogrammonként 10 levát kap, azaz 5,11 eurót, az akác-, hárs- vagy levendulamézért pedig 2 levával, azaz 1 euróval többet.

Romániához hasonlóan Bulgáriának is nagy problémája van az Ukrajnából és Kínából származó méz behozatalával, amelyet aztán bolgár mézzel kevernek össze. Egy másik éves probléma a jelentős veszteségek a növény -egészségügyi kezelések miatt, s ami miatt a bolgár méhészek panaszkodnak.

„A betegségek, például a nosematosis és a varrosis szintén komoly csapás a méhészetben. Azzal együtt is, hogy néhány kolléga haragudni fog, azt mondhatom, hogy mi, méhészek is kissé hibásak vagyunk ezért a helyzetért” – jelentette ki Dimitrov a BNR -nek, az Agri.bg szerint.

A méhész úgy véli, hogy az ágazat problémára az lenne a megoldás, ha a méhészeket egy erős szervezetbe egyesítenék. „Jelenleg több mint 17 szervezetünk van, és tulajdonképpen semmi sem történik” – foglalta össze Dimitrov, aki reméli, hogy a hivatásos méhészeket – akik regisztrálva vannak és ebből a tevékenységből élnek – másképp fogják kezelni és más státuszban lesznek, mint azok, akik hobbiként nevelnek méheket.