• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Mit esznek a tehenek Dimitrie Musca farmján?

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A szarvasmarhatakarmány adagja kulcsfontosságú tényező, amely a genetika mellett befolyásolja a termelékenységet, fenntartja az egészséget és az állatok jólétét a gazdaságban. Dimitrie Muscă az Arad megyei Curtici településen található CAI Agro-Ipari üzem szarvasmarhafarmjának takarmányreceptjének összetételéről beszélt az Agrointeligența – AGROINTEL.RO olvasóinak.

    Dimitrie Muscă gazda rámutatott, hogy gazdaságában mind hús-, mind pedig tejelő teheneket is nevel, és hogy a recepteket e kategóriák szerint igazítja, de a tejelő tehenek esetében az évszakot is figyelembe veszi.

    „Az adagot a szakaszoktól és az említett kategóriától függően határozzuk meg. Változtatjuk a kompozíciót a produkció optimalizálása érdekében. Az első tényező a tejmennyiségtől függ. Az ellés után, amikor a a legtöbb teje van a tehénnek, 3 hónapig többet ad neki, utána kevesebbet. Az alaptakarmány a siló, napi 40-45 kg kukoricasiló magasságában. Az adagban a tehenek 2-4 kg szénát is kapnak naponta. Kukoricaszemeket is adunk nekik, az időszaktól függően. Kezdjük napi 4 kilogrammal és eléri a 6-7 kilogrammot / nap. A tejelő tehénnek szójaterméket is adunk, a bikákat pedig napraforgóterméket, mert több cellulóz van benne. Az ásványi sók kötelezőek” – mondta Dimitrie Muscă.

    Az állati takarmányozásban használt szénát saját termesztési technológia szerint állítják elő, kis kiigazításokkal, mind a vetésidő, mind a sűrűség tekintetében.

    „Csak saját termelésű lucernaszénát használunk. Még idén is termesztettünk lucernát 130 hektáron. A repcével együtt lucernát is tettünk a földbe, és nagyon sikeres termésem van a vegetáció ezen szakaszában. Ezt a munkát el akartam elvégezni, mert az ősszel vetett lucerna, a következő évben olyan, mintha a második éves lucerna lenne, de, ha közvetlenül tavasszal vetik, akkor amíg meg nem növekszik, az első fázisban vérszegényebb, gyomosabb stb. Így, ha ősszel vetem, tiszta marad, mert a gyomok elfagynak. Különösségként szeretném hangsúlyozni, hogy a lucernánál a sűrűségre kell helyezni a hangsúlyt, mert sok embernél láttam, hogy a lucernája gyér. A jó lucerna nagy sűrűségű. Szerintem a legjobb döntés 1200 növény egy négyzetméteren” – részletezte a gazda.