• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Több mint egytonnás sütőtök, a világ legnagyobbjaként tartják számon. A gazda által alkalmazott technológia

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Egy gazda, aki Washington államban tököt termeszt, megnyerte az idei, a 48. „Safeway World Championship Pumpkin Weigh-Off” nevű versenyt, amelyet a Kaliforniai Half Moon Bayben tartottak. A világrekordot azonban az olasz mezőgazdász, Stefano Cutrupi tartja, akinek hatalmas tök van birtokában, amely 1217,5 kilogrammot nyom.

    A washingtoni Olimpiából származó Jeff Uhlmeyer 19.709 dollár nyereményt vihetett haza, amit egy közel 2.191 font súlyú tökkel érdemelt ki, ez egészen pontosan 993,8 kilogrammot jelent. A gazda minden évben részt vett a versenyen, és 2017-ben harmadik helyezést ért el – jegyzi meg a www.stirileprotv.ro

    „Hosszú idény volt, de áprilisban elültettem a magot, és június közepén sikerült beporoznom. És ilyen lett a sütőtök” – mondta Jeff Uhlmeyer, a győztes. Tavaly az évente megrendezett „Super Bowl” versenyt nézők nélkül rendezték meg a járványügyi korlátozások miatt.

    A győztes megosztotta az alkalmazott technológia egy kis részletét is. „Jó talajgyakorlatok. A tök termesztése kiegyensúlyozza a nitrogént, a káliumot és a foszfort, és segíti a növényeket. Tehát alapvetően az idén erre összpontosítottam, és visszatértem az alapokhoz” – tette hozzá a gazda.

    Tavaly a versenyt Travis Gienger nyerte, 1055,9 kg súlyú tökkel, Észak -Amerika legnehezebb tökével.

    A világrekordot egy olasz tartja

    Európa és a világ legnagyobb tökét mutatták be október 10-én, vasárnap a németországi Ludwigsburg városában, ahol a világ egyik legnagyobb fesztiválja zajlik. Az óriási tök súlya 1.217,5 kg – szinte akkora, mint egy átlagos autó -, és Toszkánából, Olaszországból származik, Stefano Cutrupi gazda kertjéből.

    Néhány héttel ezelőtt, szeptemberben Cutrupi ugyanezzel a sütőtökkel megdöntötte a világrekordot, amelynek súlya akkor 1.226 kg volt. A súlykülönbséget azzal magyarázzák, hogy a betakarítás után a sütőtök elkezd kiszáradni és súlyt veszíteni. A ludwigsburgi (baden-wuerttembergi) tökverseny második helyét egy belga szerezte meg. A Mario Vangeel által bemutatott tök 1106,5 kg volt. A dobogó harmadik helyét a francia Mehdi Daho szerezte meg, egy 983,5 kg-os tökkel.

    A francia sajtó szerint Mehdi Daho elmagyarázta, hogy sikere több tényező együttes eredménye: zöldségeket termel a szokásosnál jóval nagyobb üvegházakban, olyan magokat használ, amelyeket korábban hőkezelésnek vetettek alá, biztosítja az optimális öntözést és alaposan figyelemmel kíséri a pH szintet a talaj savasságának szabályozása érdekében.

    Így néz ki az óriási tök: