Fără categorie

A búza ára 300 euró / tonna körül mozog. A kereslet magas, a készletek kicsik

A búza ára – 300 euró tonnánként! Az egyik lehetőség , mondják a gabonapiacot követő elemzők, hogy ismét emelkedik az USDA legfrissebb jelentése után, amely két nagy exportőr, az Egyesült Államok és Kanada raktárainak korrekciójával járt. Ugyanakkor a francia mezőgazdasági minisztérium, az Agreste lefelé módosította a francia búza és árpa termését.

A decemberi MATIF búzát az európai határidős piacon múlt pénteken, 276 eurós tonnánkénti árfolyamon forgalmazták – az ár körülbelül 7 euróval magasabb, mint egy héttel korábban, és körülbelül 37 euróval magasabb, mint négy héttel ezelőtt – derül ki az Agrarheute.com által közzétett elemzésből. 2022 márciusára a MATIF búza ára 270,25 euró volt – ami szintén 7 eurós növekedés a múlt héthez képest. A 2022-es búzatermést a határidős piacon 240,25 euró tonnánként jegyezték.

Németországban is emelkedtek a búzaárak. A hamburgi kikötő angro exportpiacán október 15 -én, pénteken tonnánként 273 euróért árusították a sütőipari búzát – ez az ár 5 euróval több, mint az előző héten. Hamburgban tonnánként 278 eurót ajánlottak fel a decemberi szállításért.

A takarmányárpa ára Hamburgban pénteken 245 és 247 euró között volt tonnánként.

A hamburgi kereskedők tonnánként 240 eurót kínáltak rozsért – ez 5 eurós növekedés az előző héthez képest.

A legfontosabb francia nagykereskedelmi piacon és a Rouen kikötőből származó kivitelre pénteken 273 euró áron jegyezték a sütőipari búzát – ez 6 eurós áremelkedés. A Rouenből származó export FOB ára tonnánként 326 euró volt. A takarmányárpát tonnánként 246 euróért szállították Rouenbe.

Búzaexportőrök: A legalacsonyabb készletek 2007 óta

A globális kínálat feszült helyzete valószínűleg nem fog sokat változni az elkövetkező hónapokban – még akkor sem, ha a következő ausztrál termés nagynak tűnik. Ezt most az USDA is megerősítette. A hirtelen ismét felülvizsgált globális mérleg és az erős nemzetközi kereslet a gabonaárak emelkedéséhez vezet.

Októberi jelentésében az USDA 6 millió tonnával, mindössze 277 millió tonnára csökkentette a globális készletek szintjét. Ez 11 millió tonnás csökkenést jelent az előző évhez képest. A nagy exportőrök készleteit 50 millió tonnára becsülik, ami 2007 óta a legalacsonyabb készlet.

Nagyon magas a globális kereslet, a rekordárak ellenére

Nemzetközi kereslet és nagyon magas szinten: a múlt héten Egyiptom, a világ legnagyobb importőre 180.000 tonna orosz búzát és 60.000 tonna román búzát vásárolt.

Egyiptom kedden új licitfelhívást is indított, de lemondta az árverést, mert a felajánlott árak túl magasak voltak a vevők számára. Tekintettel azonban az USDA később közzétett mérlegére, az egyiptomi vevők valószínűleg gyorsan visszatérnek a piacra.

Románia, az EU legnagyobb búzaexportőre

Az Európai Bizottság a jelenlegi szezonban az európai búzaexportot 8,8 millió tonnában számolja. Ez 2,4 millió tonnával több, mint az előző évben, és egy rekord sebesség. A hivatalos adatok szerint azonban csak 718.000 tonnát szállítottak Franciaországból harmadik országokba.

Ezzel szemben Németországból már 966.000 tonnát értékesítettek harmadik országokba, és az export mértéke továbbra is nagyon magas. Az export első helyén Románia áll, amely már 2,94 millió tonnát exportált a világpiacon. Bulgária a második helyen van mint exportőr 1,27 millió tonnával, Németország pedig a harmadik helyen áll az európai exportban, megelőzve Lettországot, Litvániát és Lengyelországot.

Az európai búza fő vásárlói eddig Algéria, Dél-Korea, Egyiptom, Nigéria és Dél -Afrika voltak. Valamennyi exportőr arra panaszkodik, hogy jelenleg a nagyon magas szállítási költségek terhelik a nemzetközi üzleteket.

Az európai kereskedők arról is beszámolnak, hogy a malmok egyre óvatosabban vásárolnak rossz minőség és nagyon magas árak miatt. Európa korlátozott kínálata azonban továbbra is jó értékesítési lehetőségeket kínál mind az őrlés minősége, mind a takarmány tekintetében.

A kínálatot tekintve az Agreste a múlt héten csökkentette a francia búzatermést 900 ezer tonnával, mindössze 35,2 millió tonnára.

Nagy a kereslet az árpára

Az európai árpa ára is nagyon magas szinten van az erős exportkereslet miatt. A takarmányárpa esetében az Európai Bizottság október 10-ig 2,6 millió tonnás exportról számol be – 200.000 tonnával többről, mint tavaly.

Addigra 685.500 tonnát értékesítettek Franciaországból harmadik országokba, 420.700 tonnát hagyta el Németországot, és 1,28 millió tonna árpát Romániából már eladtak harmadik országoknak. A fő ügyfelek eddig Kína, Szaúd-Arábia, Törökország, Jordánia és Irak. Franciaország a közelmúltban arról számolt be, hogy némileg gyengült az exportkereslet. A Kínába irányuló francia szállításokról azonban még készülnek jelentések.

Ugyanakkor az európai sörárpa Törökországba és Brazíliába tart – állítják a kereskedők. A Közösségen belüli kereskedelem belső piacán az árpa ára magas szinten stabil. Az Agreste francia mezőgazdasági minisztérium legutóbbi havi jelentésében további 248 ezer tonnával 8,1 millió tonnára csökkentette az őszi árpa termésbecslését. A tavaszi árpa szintén 93.000 tonnával, 3,27 millió tonnára csökkent.