• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    A szarvasmarha-támogatás kifizetése 2021-re. Mikor kezdi a pénz átutalását az APIA?

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Mikor kezdik kifizetni a szarvasmarha -tenyésztők támogatásait az APIA? A kapcsolt állattenyésztési támogatás (SCZ) elsőbbséget élvez a kifizetésnél, miután megkezdődik a végső támogatások engedélyezése, amely december 2-án startol. Az APIA vezetője, Adrian Pintea elsőként az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak jelentette be, hogy bár a szarvasmarha-tenyésztők nem részesülnek előlegből az állattenyésztési programban, viszont megkapják az állatonkénti teljes összeget az első rendszeres kifizetési engedélyezéseket követően.

    „A szarvasmarha-tenyésztők nem részesülnek az előleg kifizetéséből a kapcsolt állattechnikai támogatás révén (SCZ), mivel van egy feltétel, amely kötelezi őket arra, hogy az állatokat 100 napon keresztül tartsák a gazdaságokban, a határidő pedig 2021. november 15-én jár le. Az APIA vagy az Állattenyésztési Hatóság (ANZ), amelyre átruháztuk az ellenőrzési hatáskört, elvégezheti az ellenőrzéseket, és ebben az időszakban a gazdák nem mozgathatják ezeket az állatokat, nem adhatják el azokat, és akkor is, amikor a kérelmet benyújtották az APIA-nak, volt egy olyan rovat, ahol a gazdák kitöltötték és bejelentették, hogy hol végzik tevékenységüket, vagy hová viszik ezeket az állatokat az úgynevezett nyári táborokba”-magyarázta Adrian Pintea az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak adott interjújában.

    Az APIA vezetője jó hírt is közölt az állattenyésztőkkel: bár nem fizetik az előleget az állattenyésztési rendszerekben, elsőbbséget élveznek a támogatások végső kifizetésénél, december 2-tól. „És ahogy a szarvasmarháknál is mondtam, a megőrzési időszak november 15-én véget ér, amikor majdnem az előlegek kifizetésének végén járunk, és ezért úgy döntünk, hogy ettől az időponttól kezdve már előkészítjük az iratokat a fizetéshez, és december 2-tól elsőbbséget élveznek a fizetésnél” – tette húzta alá Adrian Pintea.

    Így a szarvasmarha- és bivalytenyésztők állatonként megkapják a teljes összeget egyből, az APIA által november 15. után megállapított mennyiségek szerint. Meg kell azonban említeni, hogy a zöldséggel is rendelkező állattenyésztők a Kormány által jóváhagyott területalapú rendszerekkel felkerülhetnek az előleglistára, ha legelőjük vagy mezőgazdasági területük van.
    2020-ban az APIA december 19-én kezdte meg a kifizetéseket a tehéntenyésztők számára, így az SCZ – szarvasmarha, tejbivaly kategória esetén 160,3359 euró / állat juttatásban, részesültek a gazdák, a SCZ – szarvasmarha kapcsolt támogatása, ezen belül a húsmarha és meszticei tenyésztőinek 185,0103 eurót fizettek állatonként, az SCZ – szarvasmarhafélékhez kapcsolódó támogatás, a tejelő tehenek kategóriájában 379,5340 eurót kaptak / állat és az SCZ – támogatott selyemhernyó-fajok esetében 90 eurót fizettek ki.