Fără categorie

Őszibarack ízű áfonya: az év erdeigyümölcs-újdonsága

Az őszibarack ízű áfonya tűnik az év újdonságának ez erdeigyümölcsfélék között. Az új fajtát nemcsak különleges íz jellemzi, hanem magas fagyállóság és nagyon nagy méretű gyümölcsök is.

A Fall Creek Farm & Nursery egy amerikai áfonyatársaság, amelyet 1978-ban alapítottak, és központja Oregonban található. A cég 40 éve termeszt áfonyát, és jelenleg a világ legnagyobbjának tartják a termesztett fajták számát tekintve.

A cég felhozatala, azaz a 19 féle áfonyatípusa két új fajtával bővült: az Olympus Blue-val és a PeachyBlue-val.

Az Olympus Blue áfonyafajtát a Georgia Egyetem szakértőinek részvételével fejlesztették ki, és Dél -Spanyolországban tesztelték. A fajta magas hozamú, a gyümölcsök édesek és mérsékelt savasságúak, a szállítás viszontagságaival szemben ellenállóak. Ezenkívül az íz fokozódik néhány napos hűtőszekrényben való tárolás után. Az Olympus Blue termesztési ideje 3-4 hónapig tart, és melegebb vidékeken történő ültetésre alkalmas.

A másik fajtát, a PeachyBlue-t nagy tengerszint feletti magasságban és hidegebb régiókban történő ültetésre fejlesztették ki. A gyümölcs fő jellemzője az őszibarackéhoz hasonló egyedi aromája, amely megkülönbözteti más áfonyafajtáktól. A gyümölcs mérete 16-18 mm.

A termelő azt állítja, hogy jelenleg a két új áfonyafajta ültetési anyaga korlátozott.