Fără categorie

A kormány jóváhagyta! Megemelt APIA támogatás, az év végéig a gazdák számláján lesz a pénz

Jó hír a gazdálkodóknak! A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen (APIA) keresztül folyósított egyik támogatás összegét megemelik, és az év végéig ki fizetik.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) október 22-én, pénteken kiadott közleménye szerint, a kormány október 22-én elfogadta a zöldségtermesztés védett területeken történő támogatására irányuló program 2021 -es jóváhagyásáról szóló 651/2021. számú kormányhatározatot módosító és kiegészítő, valamint a fűszer és aromás növények termesztését támogató program 2021. évi jóváhagyásáról szóló 652/2021 számú határozatot módosító határozatot.

Így az idézett forrás szerint a Programban 2021. július 20-ig beiratkozott 14.271 kedvezményezett nem használja fel a 150 millió lejes felső határú összeget, és így marad ott egy különbözet, továbbá az aromás növények termesztőinek támogatására szentelt program keretében a 6 millió lejből mindössze 2,2 millió lejt fogyasztottak el. Ezért a rendelkezésre álló mintegy 3,7 millió lejt a védett területek zöldségprogramjára irányítják, a 2000 euró/1000 négyzetméteres összeget 2.210 euróra emelik, a maximum 20.000 euró/ 3 pénzügyi év keretébe illeszkedve.

Erről a témáról elsőként az Agrointeligența-AGROINTEL.RO írt, itt: Subvenție APIA de 2.210 euro. Ce fermieri încasează banii până la finele anului!

Ugyanebben a forrásban az is szerepel, hogy a de minimis támogatási program alkalmazásához szükséges pénzügyi források összege 153.730.000 lej, ami 31.551.000 eurónak felel meg, és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2021-re, a 83.01. Fejezetben (Mezőgazdaság, erdészet, halászat és vadászat), 40. címe (Támogatások), 40.15. Cikkelyében (Támogatás a mezőgazdasági termelőknek) jóváhagyott költségvetésből biztosított.

Szintén a Kormány által jóváhagyott határozattervezetből az is kitűnik, hogy a zöldségtermesztés védett területeken történő támogatására irányuló program 2021 -es jóváhagyásáról szóló 651/2021. számú kormányhatározat érelmében leadott kérések érvényben maradak. „A de minimis támogatás összegének minden kedvezményezettre történő meghatározásakor a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség az alábbiak szerint számítja ki és ítéli oda a pénzügyi támogatást: (a) 2.210 euró / kedvezményezett / termény / 1000 négyzetméter, abban az esetben ha ez az összeg belefér a maximum 20.000 eurós támogatás három pénzügyi év alatt keretbe, vagy 2.000 euró / kedvezményezett / kultúra / 1000 négyzetméter támogatás, amennyiben a pályázó kisebb összeget kaphat, mint az a) pontban szereplő érték, de nem kevesebb, mint 2.000 euró, a maximum 20.000 eurós felső határ három pénzügyi év alatt szabály keretébe beleférve”– hangsúlyozza az idézett forrás.

Zajlik a gazdálkodók ellenőrzése

A Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DAJ) és az APIA tisztviselőiből álló vegyes csapatok október 19 -étől, keddtől végzik a zöldségtermesztők adminisztratív ellenőrzését, akik a „Védett területek zöldségprogramja” révén de minimis támogatást kértek. Így az ellenőrzéseket követően a zöldségtermesztők megkezdhetik a termések értékesítését, és később benyújtják az igazoló dokumentumokat az akták kitöltéséhez és a kifizetések megkezdéséhez.

A helyszíni ellenőrzéseket az APIA és a DAJ képviselőinek közös csoportjai végzi az értesítéstől számított 7 napon belül – az APIA megerősíti azt a területet és növényfajtát, amelyre de minimis támogatást igényeltek, a DAJ képviselői pedig elvégzik a termelés hozamának felmérését.

A támogatás megszerzése érdekében a terepi ellenőrzések elvégzése után, az értesítést követően, a gazdálkodók kötelesek benyújtani az APIA annak megyei / helyi / bukaresti központjához, ahová a kérést is letette a 651/2021-es kormányhatározat 9. cikkelye 3-as bekezdésébe foglalt kiegészítő dokumentumokat, valamint a növényvédő szerekkel végzett kezelések nyilvántartásának naprakészen elkészített és a megyei növény-egészségügyi hivatal által jóváhagyott másolatát, 2021. december 3-ig.

A kifizetés december 3-án kezdődik

Az APIA vezérigazgatója, Adrian Pintea, a Mezőgazdászok Kongresszusának 2021-es kiadásán, szeptember 7-én bejelentette, hogy a védett területeken termesztett zöldségeket támogató program esetében ezekben a napokban ellenőrzéseket végeznek, és a gazdálkodóknak december 3-áig kell benyújtaniuk az eladást igazoló dokumentumokat.

„A futamidő november 2-tól december 3-ig tart. A támogatás kifizetése pedig ezen dokumentumok benyújtásának időpontja után történik, azaz december 3-a után indulnak el azok a kifizetések, amelyeket december 31-ig kell teljesítenünk” – emelte ki az APIA vezetője.

Mint ismert, a de minimis támogatást 2021-ben Románia egész területén alkalmazzák, az alábbi zöldségfélékre:
– húsos paprika és/vagy hosszú paprika;
-uborka;
– paradicsom;
– padlizsán.

Erről a de minimis támogatásról az Agrointeligența-AGROINTEL.RO itt írt:Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți