• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    APIA előlegfizetés 2021-re: A támogatások összege – 264.865 gazdálkodó számláján!

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Az APIA-támogatásokból származó előleg kifizetésével kapcsolatos friss adatok. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek a 2021-es előlegfizetési kampány első három napján mintegy 264.865 gazdálkodó számára sikerült engedélyeznie a kifizetést, jelentette be csütörtökön, október 21-én a kifizetési ügynökség igazgatója, Adrian Pintea. Közölte, hogy a kedvezményezettek számlájára utalt összeg 337.000 000,00 euró.

    „Október 18-ától, amikor megkezdtük az előlegfizetést, október 21., csütörtök délig 264.865 gazdálkodónk folyósítottuk az előleget, 337.000.000 euró összegben. Biztosítani akarom a gazdákat, hogy van pénzünk ezekre az engedélyezett összegekre, mert megbizonyosodtam arról, hogy a Földművelésügyi Minisztérium tudja állni ezeket az értékeket, nem lesznek problémák. Örülök, hogy az első naptól kezdve rekord összegű, azaz 39.623 gazdálkodó kifizetését sikerült engedélyezni 160.995.060,92 euró értékben. És nemcsak fizetési engedélyezést kaptak, hanem ezeket a gazdákat ki is fizették. A tavalyi évhez képest hozzávetőleg 10.000 gazdálkodóval többet engedélyeztünk kifizetésre” – jelentette be Adrian Pintea Vállalkozás a mezőgazdaságban című videokonferencia 8. kiadásán, amelyet a Bursa kiadvány szervezett.

    Az előleg kifizetése 3 hét alatt teljesíthető

    Az APIA vezetője korábban az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak adott interjújában bejelentette, hogy a kifizetések gyors ütemben zajlanak, így a hivatal körülbelül 3 héten belül be is tudja fejezni a folyamatot.
    „Azt szeretném, ha minél többen megkapnák ezt a pénzt a több mint 800.000 gazdálkodó közül, akiknek az APIA-nak utalnia kell, és akik már jogosultakká váltak az összegekre. Mondtam ugyanis, hogy több olyan gazdálkodó van, aki a kontrollmintában van, és vannak még tisztázni valók velük kapcsolatban, vagy van 4-es csomagjuk is, a zöldnövények (a kompenzációs intézkedések keretében – szerk.megj.), ők csak valamikor március végén kaphatják meg a pénzt” – hangsúlyozta az APIA illetékese.

    Hangsúlyozta, hogy a kifizetések november 30-áig folytatódnak, vagyis az utolsó napig, amikor az ügynökség még előleget fizethet. Ám az APIA vezetője szerint az ügynökség célja, hogy 3 hét alatt teljesítse az előleg kifizetését.

    „Nagyon jó lenne, ha két hét alatt sikerülne befejezni a kifizetést, de ez természetesen nem lehetséges, mert mindenféle hiba, vagy nagyobb bonyolultságú dosszié is adódhat, de mint mondtuk, október 18-án kezdtünk, hivatalosan, és november 30-án kell teljesíteni a kifizetést, de addig biztosan nem fogjuk elhúzni a folyamatot. És akkor, ha minden rendben megy, és miért ne, 3 hét múlva véget érhet az előlegfizetés” – mondta az APIA vezetője.

    Az APIA vezetője szerint a támogatások előlegezése kapcsán az ügynökség célja több mint egymilliárd eurót átutalni a mezőgazdasági termelők és juhtenyésztők számláira. „A fizetésre feljogosítható gazdálkodóknak minden bizonnyal a számlájukon lesz a pénz, azok pedig, akiket szigorúan objektív okok, például szarvasmarha-programok miatt nem tudnak kifizetni, azonnal bekerülnek a végső kifizetésbe. A kifizetési engedélyezés ritmusát tekintve pedig remélem, hogy az első napon tapasztalt gyorsaságot tartani tudjuk, és meg vagyok győződve arról, hogy a javasolt egymilliárd eurós célt elérjük” – mondta Adrian Pintea az Agrointeligența AGROINTEL.RO. –nak adott interjújában.

    Hangsúlyozta, hogy a jelenleg zajló kifizetések folyamatában már nem priorizálják a kistermelőket. „Nincs prioritása senkinek a gazdálkodók kifizetéseinél, és az ügynökség célja, ahogy azt egy hónapja bejelentettük, hogy legyen jogosultság több mint egymilliárd euró kifizetésére, és akkor azt szeretnénk, ha függetlenül attól, hogy nagy- vagy kistermelőkről van szó, az igényléseiket teljesítsük. És most a legutóbbi megbeszélésünk során, amelyet a kollégáimmal tartottunk október 18-án, délután, arról számoltak be, hogy a nagygazdák jelentős része felkerült arra a fehérlistára, hogy kifizetéshez jusson” – mutatott rá az APIA vezetője.