• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    APIA előlegfizetés 2021-re. Mikor érkezik az Európai Bizottság támogatása a gazdák számlájára?

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Mikor érkezik a pénz a román gazdák támogatására? A mezőgazdasági termelőknek és állattenyésztőknek előlegként kifizetett összegeket nem közvetlenül az Európai Bizottság utalja, hanem a pénzt a román kormány fizeti a Földművelésügyi Minisztérium számára elkülönített költségvetésből, utólag pedig kéri a kifizetett összeget megtérítését az Európai Uniótól.

    Adrian Pintea, az APIA vezérigazgatója arról akarta biztosítani a gazdákat, hogy jelenleg nincs probléma a pénzek elosztásával, és valamennyi gazda időben megkapja a pénzét, mind az előleg kifizetésekor, mind pedig a végső kifizetéskor.

    „Az összeg, amelyet előlegként kívánunk fizetni, 1 milliárd euró, ezt az országos költségvetésből fizetik ki a román kormány által jóváhagyott felső határok szerint, amelyeket a Földművelésügyi Minisztérium költségvetéséből vonnak le. És szeretném, ha mindenki tudná, hogy pénzügyileg nincs probléma, mert van pénzünk, de tudni kell, hogy az összegeket fokozatosan hívjuk le akkor, amikor a már átutalt összegeket elfogyasztottuk. Mi mint APIA kérhetünk 1 milliárd eurót a kormánytól, lepapírozzuk és utalja is a kormány, de ez így nem normális és nem is csináljuk, mert ekkora összeget nem lehet blokkolni. Mert amikor pénzt halmozunk fel, hogy így nevezzem, azt 2-3 napon belül felhasználjuk, utaljuk a gazdáknak, mert, ismétlem, nem lenne normális vagy erkölcsös számomra, ha blokkolnék egy ilyen nagy összeget”, magyarázta Adrian Pintea az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak adott interjújában.

    Biztosított arról, hogy jelenleg abszolút nincs gond az elkülönített pénzzel, és hogy minden gazdálkodó megkapja a támogatásokból származó pénzt. „De az a fontos, hogy a kormány biztosította számunkra a szükséges összegeket az előleg kifizetésekhez, és a gazdáknak tudniuk kell, hogy ez nagy erőfeszítés, amely az állami költségvetést megviselte, még akkor is, ha európai támogatásokról beszélünk, hiszen ezeket az összegeket a kormány megelőlegezi a gazdáknak, s majd behajtja a Bizottságtól. Így az előlegre egyetlen költségrendezés történik, amelyet december első napjaiban eszközölnek, és a pénz elszámolására 2022. január 4-5-én kerül sor” -tette hozzá Adrian Pintea.

    A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség már bejelentette, hogy az előleg folyósításának időszakában, 2021. október 18-tól 2021. november 30-ig 1 milliárd euró feletti kifizetést szeretne teljesíteni a gazdálkodók felé, mind az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (FEGA) által finanszírozott programok esetében, mind pedig az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (FEADR) finanszírozott intézkedésekre. Az előleg kifizetésének első napjától az APIA-nak összesen 160 995 060,92 eurót sikerült átutalnia a gazdálkodók számlájára.

    A 2021-es pályázati évre biztosított közvetlen kifizetések hektáronkénti összegét az 1053 / 02.10.2021. számú, az egységes területalapú támogatás, az újraelosztási támogatás és területek intervallumaira szánt összegek 2021-re történő megállapításáról szóló határozatban rögzítették, amely tartalmazza továbbá az éghajlatnak és a környezetnek előnyös mezőgazdasági gyakorlatokért járó kifizetések, a fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatás, valamint az állattenyésztési ágazat – a juh- és kecskefajok – után járó összegeket is, ezek a következők:

    A FEGA (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) által finanszírozott programok kifizetése lejben történik, az Európai Központi Bank 2021.09.30 -án meghatározott és az Európai Unió Hivatalos Lapjában (C/398/7/01.10.2021) közzétett árfolyam szerint, azaz 4.9475 lej / euró árfolyamon.

    Az FEADR (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) által finanszírozott programok kifizetése lejben történik, az Európai Központi Bank által 2020.12.31 -én megállapított és az Európai Unió Hivatalos Lapja C sorozat 1/03 számában közzétett, 4.8683 lej / euró árfolyamon.