Fără categorie

Fák ásása ősszel. Mikor és hogyan kell felásni a fák gyökerét

Az gyümölcsfák ásása azon őszi munkák közé tartozik, amelyeket a tél beköszönte előtt végeznek a gyümölcsösben. A fák ásása segít a kártevők elleni védekezésben és a fák gyökereire kijuttatott műtrágyák jobb felszívódásában.

A fák ásása előtti munkák a gyümölcsösben

A fákat ősszel ássák körül, miután minden gyümölcsöt leszüreteltek a gyümölcsösből. A gyümölcsfák körüli ásás előtt fontos a gyümölcsültetvény fertőtlenítése az Ilfov megyei Afumați római faiskolák szakembereinek ajánlása szerint.

A fák ásása előtt végzett munka tulajdonképpen a beteg vagy letört ágak eltávolításából, majd a lehullott vagy mumifikálódott levelek, termések összegyűjtésből áll. Ezeket a növényi maradványokat javasolt elégetni, de mivel a törvény ezt már nem teszi lehetővé, eltávolíthatja a gyümölcsösből, és átadhatja a biológiailag lebomló hulladékot begyűjtő illetékeseknek.

Ha nagyobb mennyiségű lehullott, mumifikálódott gyümölcse van, akkor el kell égetnie, mert rengeteg olyan betegség van, amely tovább terjedhet a komposztálási folyamat után is.

OLVASSA EL EZT IS: Lucrări de toamnă în livadă: cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă

Miért kell a fákat felásni a gyökerénél?

A fák ásásának, körülötte történő szántásának vagy talajrendezésnek a gyümölcsösben megvan a maga célja. Nem mély ásásról beszélünk, de nem is felületesről.

A fák körüli ásás mélysége legfeljebb 10-12 centiméter lehet.

A fák ásásának előnyei között szerepel a talaj fellazítása, bizonyos kártevők elleni küzdelem, valamint a műtrágya felszívódásának megkönnyítése.

A fák tövében végzett ásás növeli a talaj áteresztőképességét, amely könnyebben felszívja a csapadékot és az öntözésből származó vizet.

Fák ásása mint kártevők elleni védekezés

A fák ásásának szerepe van az olyan kártevők elleni küzdelemben, mint a nagy téliaraszoló (Erannis defoliaria). Ez főleg a szilvát támadja meg. A nagy téliaraszoló ősszel rakja le tojásait, és a fák tövében végzett ásással a nőstényeket meg lehet akadályozni abban, hogy felmásszanak a fára, és lerakják ezeket a tojásokat.

A fák tövében és a gyümölcsösben végzett ásással a rágcsálók is elpusztulnak, akik a gyökerek mellett telelnek, és rágják azokat.

A fák trágyázása és ásása

A fák körbeásásakor a gyümölcsös trágyázása is elvégezhető. A talaj alaptrágyázása szántással, ásással együtt történik, amely során az év alatt összegyűlő összes szerves trágyát (baromfi vagy komposzt) bedolgozzák a talajba. Ugyanekkor alkalmazhatók a foszfor- és káliumműtrágyák, valamint az éves nitrogénmennyiség 1/3-a.

A gyümölcsösökben háromévente egyszer kijuttatott trágya mennyisége 30-40 tonna/hektár, a talaj szükségleteitől és típusától függően. Javasolt előzetesen talajelemzést végezni.

Hogyan kell felásni a fát a gyökerénél?

Javasoljuk, hogy kézzel vagy kisebb ásógéppel ássunk a fák körül, hogy minél közelebb kerülhessünk a fa törzséhez anélkül, hogy ütést, vágást okoznánk rajta.

A fák ásásának mélysége 10-12 centiméter, az idősebb fáknál pedig akár 15 centimétert is elérhet. A legtöbb gyümölcstermelő körkörösen szeret ásni a fa törzse körül, ami szebb megjelenést kölcsönöz a gyümölcsösnek.
A fák ásásának időszaka nyár végétől, augusztus végétől október végéig tart. A munkát az első fagy beérkezéséig javasolt elvégezni.