Fără categorie

Kisgazdálkodók – közel a csődhöz. Háromszorosára nőtt a műtrágyák ára!

Csődtől tartanak a gazdák, miután a mezőgazdaságban szükséges műtrágyák ára robbanásszerűen megugrott a román piacon. A mezőgazdasági termelők 3-szoros emelkedésre panaszkodnak, és emiatt jövőre 30 százalékkal magasabb áron értékesítenék a gabonaféléket, hogy ne legyenek olyan nagyok a veszteségek. Ám a legnagyobb gondban a kistermelők vannak, akik attól tartanak, hogy a műtrágyát, illetve a gabonák többségét birtokolók csökkentik majd az árakat, és a kisebb termelők így csődbe mennek.

A gabonát termesztő gazdálkodóknak van egy további, a járvánnyal nem közvetlenül összefüggő problémája: a műtrágyaárak emelkedése. Egyes műtrágyák ára háromszor magasabb, ezért a gazdák kevesebbet vásárolnak. A következmények a mezőn láthatók majd: a terméshozam alacsonyabb lesz. „Tavaly 800 lej körül volt tonnánként, idén pedig nem lesz se több se kevesebb, mint 2.800 lej (tonnánként)” – mondta Bogdan Diaconu a TVR -nek.

„A gáz drágult, a gázolaj drágult, az áram drágább lett, most pedig a műtrágyák és a vetőmag ára emelkedik” – mondta egy másik elégedetlen gazda.

Azok, akiknek nem volt jó hozamuk, csődbe mennek

Vannak gazdálkodók, akik arra panaszkodnak, hogy a műtrágyaforgalmazók közül többnek is raktárában van a gabonatermés nagy része, így ők tudják majd befolyásolni az árakat. A kistermelők folyamatosan számításokat végeznek, hogy ne legyenek veszteségeik.

Vannak gazdák, akik azt is állítják, hogy Romániában a műtrágyák kétszer annyiba kerülnek, mint Németországban, teljesen indokolatlanul. „A nitrocalcar ára Németországban 300 euró körül mozog tonnánként, Romániában a nitrocalcar ára 600 euró, 700 euró (tonnánként) és a karbamidé 800-900 euró (tonnánként)”-mondta ugyanannak a forrásnak Cornel Stroescu, az egyik legnépszerűbb Mehedinți megyei gazda.

A gazdálkodók panaszkodnak, hogy az inputértékesítők közül sokan nagy mennyiségű gabonát is raktároznak, hogy ezáltal befolyásolhassák az árat. „Minden a kezükben van: a gabonafélék és a műtrágyák is. És most itt az ideje, hogy pénzt ők keressenek. A román gazdák már a búzatermelés 20 százalékát sem tartják raktáraikban” – tette hozzá Cornel Stroescu.

„Nem mi alakítjuk az árakat. Tőlünk 87 baniban veszik a búzát (kilogrammonként -szerk. megj.) és jövőre meg látjuk, mit ad az Isten” – mondja egy másik gazda szomorúan.

Románia a mezőgazdaságban felhasznált műtrágyák 80 százalékát importálja. De vannak olyan gazdák is, akik úgy készítik elő a termést, mint a nagyszülők idejében, és jó eredménnyel járnak. Egyre keresettebb például a Gorj megyei Arcani ültetvényről származó szeder, ahol nem használnak vegyszereket. „Trágyát használunk, amit a falusiak hoznak nekünk, amikor van” – mondta Cătălin Cerban, szedertermelő.