Fără categorie

A Medverendelet a településeken kívül, lakott területen kívül is alkalmazható

Kiterjesztik a veszélyes medvék azonnali eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletbe foglalt intézkedéseket lakott területen kívülre is. A bejelentést Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter tette közzé hivatalos Facebook-oldalán.

Az intézkedések kiterjesztését célzó törvénytervezetet a Képviselőház Mezőgazdasági Bizottsága elfogadta, a közigazgatási bizottság tárgyalja, hogy ezt követően kerüljön a képviselőház plenáris ülésének napirendjére – mondta a miniszter.

„Megint egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az emberi élet védelmét ne csak lakott területen, hanem településen kívül is biztosítani tudjuk. Az RMDSZ képviselőházi frakciójának kezdeményezésére kiterjesztenénk a veszélyes medvék azonnali eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletbe foglalt intézkedéseket lakott területen kívülre is. Az alsóház mezőgazdasági szakbizottsága után ma (október 26-án) újabb két szakbizottság fogadott el pozitív jelentést a tervezett módosításokról. A továbbiakban a közigazgatási szakbizottság jóváhagyására van szükség, azt követően pedig a képviselőház plénuma hoz végleges döntést. A belpolitikai instabilitás ellenére a munkát folytatjuk, végigvisszük a folyamatot, mert a fajok megőrzése mellett számunkra továbbra is az emberek és javaik védelme a legfontosabb mind lakott, mind pedig lakott területen kívül” – írta bejegyzésében Tánczos Barna.

Románia kormánya július 21-ei ülésén a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium javaslatára elfogadta a barnamedve fajok esetében alkalmazandó beavatkozási módszerek jóváhagyásáról szóló sürgősségi rendeletet , miután a gazdálkodók nyomást gyakoroltak a döntéshozókra a vadállatok támadásának megsokasodása miatt.

A tájékoztatás szerint a normatív törvény jelenleg az azonnali beavatkozás módját szabályozza a barnamedve egyedek (Ursus arctos) polgárokat és vagyonukat érő támadásainak megelőzésére és leküzdésére, a települések belterületén.