Fără categorie

APIA válasz a gazdálkodóknak: Két olyan növény, amely idén nem kap támogatást!

Két olyan növény, amelyre a gazdálkodók támogatást reméltek az APIA-tól, és amelyekről a terepi ellenőrzésen derült ki, hogy nem jogosultak a támogatási rendszer alapján a 10.768.225 lej, azaz 2.210 euró kifizetésére.

A gazdálkodók a védett területeken termesztett zöldségek támogatásával kapcsolatban kértek felvilágosítást, az Agrointeligența-AGROINTEL.RO pedig közvetlenül a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) kért információt e növények támogathatóságával kapcsolatban.

Idén több gazdálkodó kért felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy a gogospaprika típusú paprika jogosult-e támogatásra a védett területeken termesztett zöldségekre vonatkozó de minimis program keretében, amelyet idén a 2021. június 16-i 651. számú, a védett területeken termesztett zöldségeket támogató program 2021. évi jóváhagyásáról szóló törvény keretében folyósítanak. Több mezőgazdasági termelő közvetlenül érdeklődött, hogy ez a növény is részesülhet-e támogatásban, még akkor is, ha a pályázatok benyújtása július 20-án zárult le. Más zöldségtermesztők is megkérdezték tőlünk, hogy támogatható-e a csípős paprika.

Az Agrointeligența-AGROINTEL.RO megkérdezte az APIA-t, és a hivatal hivatalos válasza szerint „az gogospaprika és csípős paprika fajtái nem tartoznak a támogatható növények közé”.

„A 651/2021. számú, a védett területeken termesztett zöldségeket támogató program 2021. évi jóváhagyásáról szóló törvény 2 cikkelye a) pontja alapján csak a kaliforniai paprika és/vagy a hosszú paprika támogatható.

A szakirodalom szerint a paprika fajtái a következők:

  •  édes paprika;
  • húsos paprika;
  • csípős paprika
  • hosszú paprika.

A termesztési technológiák típustól, fajtától/hibridtől és termesztési rendszertől függően eltérőek. Ily módon a gogospapika és csípős paprika fajták nem tartoznak a védett területeken termesztett zöldségfélék de minimis támogatásra jogosult növényei kategóriájába a 651/2021. kormányhatározat értelmében.” – hangzott el a hivatal válasza.

Mint ismert, az APIA a pályázatok fogadására irányuló kampánya végén bejelentette, hogy 1.532,28 hektáros területre 14.239 kérelmet regisztráltak. Ebben az időszakban a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságok (DAJ) az APIA illetékeseivel közösen adminisztratív ellenőrzést végeznek azon zöldségtermesztőknél, akik a „Zöldségprogram a védett területeken” keretében igényeltek de minimis támogatást. Így az ellenőrzéseket követően a zöldségtermesztők megkezdhetik az értékesítést, majd a későbbiekben benyújtják az igazoló dokumentumokat, december 2-ig a dossziék lezárásához és a kifizetések megkezdéséhez.

A csekély összegű támogatás euróban kifejezett maximális értéke 2.210 euró (10.768,225 lei) /vetemény /1.000 négyzetméter és lejben fizetik ki 4,8725 lej / euró árfolyamon, ezt az Európai Központi Bank állapította meg 2020. szeptember 30-án, és az Európai Unió Hivatalos Lapjában (JOUE), a 323-as számának C sorozatában, 2020 októberében tették közzé. Eredetileg 2.000 euró volt a meghirdetett érték, de az összeget kiegészítették 210 euró/vetemény értékkel a zöldségtermesztés védett területeken történő támogatására irányuló program 2021 -es jóváhagyásáról szóló 651/2021. számú kormányhatározatot módosító és kiegészítő, valamint a fűszer és aromás növények termesztését támogató program 2021. évi jóváhagyásáról szóló 652/2021 számú határozatot módosító határozat révén, ez kedden, október 26-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Erről a de minimis támogatásról bővebben itt írt az Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți