Fără categorie

Kötelező megjelölni a címkén a méz származási országát vagy országait, és ezek százalékbeli eloszlását is!

Kötelező megjelölni a címkén a méz származási országát vagy országait, és ezek százalékbeli eloszlását is! A Földművelésügyi Minisztérium közleményében jelentette be, hogy az erre vonatkozó normatív jogszabály kidolgozása van folyamatban intézményi szinten.

A méz címkézésére vonatkozó jogszabályok végre alkalmazásra kerülnek, ha a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kiadná az ezzel kapcsolatos végrehajtási szabályokat.

Az első rendelettervezetet az ANPC elutasította, mert nem értesítették az Európai Bizottságot

Az első szakaszban az Európai Bizottság értesítése nélkül dolgozta ki a címkézési szabályokat, ezért az MADR rendeletet az ANPC elutasította.

„A mai napon (október 27-én) a MADR-nél a méz elnevezésére, leírására, meghatározására, jellemzőire és összetételére vonatkozó normák módosításán dolgoztunk, amelyet a MADR, a MS és az ANPC közös, 522/798/317/2003. rendelete szabályozott. A munkacsoportban Adrian Oros miniszter javasolta, hogy az Európai Bizottsággal közölni kívánt szöveg tartalmába kerüljön be, hogy a méz címkéjén kötelező feltüntetni mind a származási országokat, mind az ezekhez az országokhoz kapcsolódó mézarányokat százalékban, csökkenő sorrendben. Az importméz megfelelő címkézésével a román méhész védve lesz a tisztességtelen versennyel szemben, a végső fogyasztó pedig csak világos és teljes körű tájékoztatás alapján vásárol” – áll a MADR közleményében.

A törvény tavaly óta kötelezi a Földművelésügyi Minisztériumot a szabályok meghatározására

Megjegyzendő, hogy a parlamentben tavaly módosított Méhészeti Törvény előírja a méz származási országának feltüntetésének kötelezettségét, a címkézés módját a MADR állapította meg, amelynek törvényi kötelezettsége volt az erre vonatkozó szabályok kibocsátása a 79 / 2020 számú törvény megjelenését követő 90 napon belül, azaz tavaly június közepétől.