Fără categorie

Az idei év APIA-támogatásaiból kizárt gazdálkodók

Az idei év APIA-támogatásaiból kizárt gazdálkodók. Ellenőrzés alatt állnak azok a mezőgazdasági termelők, akik a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez fordultak, és de minimis támogatást igényeltek a védett területeken termesztett zöldségekre, és az ellenőrzések nyomán úgy tűnik, hogy számos gazdálkodó elvesztette jogosultságát.

Több zöldségtermesztőt kizártak a „Védett területeken termesztett zöldségeket támogató program” révén nyújtott de minimis támogatásból. A gazdálkodók most abban az időszakban vannak, amikor a zöldségféléket értékesíteni kell, de a támogatás elnyeréséhez értesíteniük kell a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) képviselőit, hogy elvégezhessék a helyszíni ellenőrzéseket.

Olt megyében a Védett területeken termesztett zöldségeket támogató programba beiratkozott gazdálkodók hozzávetőleg 90 százaléka küldött értesítést az Olt Megyei APIA–nak. Az értesítéstől számított 7 napon belül az ellenőrző csoportoknak ki kell szállniuk, hogy elvégezzék az ellenőrzést, ezt követően pedig a gazdák értékesíthetik a zöldségeket – írja az olttv.ro.

Több mint 4500 zöldségtermesztő küldött értesítést az Olt Megyei APIA–nak – mondta Corina Grecea, az Olt Megyei APIA szóvivője.

„A Védett területeken termesztett zöldségeket támogató programba való beiratkozási kérelmet benyújtó 4.516 gazdálkodó közül a mai napig 4.017 gazdálkodó nyújtott be bejelentést intézményünkhöz helyszíni ellenőrzések lebonyolítása érdekében. Az ellenőrzéseket az értesítés kézhezvételétől számított 7 napon belül végzik el az APIA Olt Megyei Központjának illetékesei az Olt Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság képviselőivel együtt” – mondta Corina Grecea, Olt Megyei APIA szóvivője.

Mivel nem tartották be a hatósági feltételeket, a helyszíni ellenőrzéseket követően 30 zöldségtermesztőt kizártak a programból, és ezzel együtt elvesztették ezt a támogatást – mondja Mihaela Mareș, az Olt Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

„Eddig 500 gazdát ellenőriztek. Jelenleg körülbelül 30 nem támogatható dosszié van, mivel nem volt területük, vagy mivel nem volt megfelelő a mennyiség. Például a szabályozásban minden terménynél szerepel egy minimális mennyiség, amelynek meg kell lennie az ellenőrzéskor” – mondta Mihaela Mareș, az Olt Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

A de minimis támogatás elnyeréséhez a védett területeken 1.000 négyzetméternyi felületen termesztett zöldség után a gazdáknak legalább 1600 kilogramm húsos paprikát vagy kápiát, 3.000 kilogramm uborkát, 3.200 kilogramm paradicsomot és 2.000 kilogramm padlizsánt kell értékesíteniük.

A gazdáknak november 2. és december 2. között egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eladják zöldségeiket.