Fără categorie

Kivétel: Két, a MADR által engedélyezett gombaölő szer napraforgómag kezelésére

Ideiglenes engedélyek az Apron XL 350 ES-vel és Lumisena 200 FS-sel kezelt napraforgómag használatára! A 2022. évi tavaszi kampányra a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) a 1107/2009. Szabályzat (CE) 53. Cikkelye alapján engedélyezte az Apron XL 350 ES és Lumisena 200 FS-sel kezelt napraforgómag használatát – tájékoztatott az intézmény.

„A Plasmopara halstedii káros szervezet elleni védekezés érdekében 2022. január 17. és május 16. között ideiglenes engedélyeket adnak ki a napraforgómag APRON XL 350 ES és LUMISENA 200 FS növényvédő szerekkel történő kezelésére és felhasználására. A MADR a Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetsége, az Romániai Élelmiszeripari és Kapcsolódó Szolgáltatók Szövetsége, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetsége, a Zöldségipari Szövetkezetek Országos Egyesülete, valamint a Romániai Kukoricatermelők Szövetsége képviselőinek kérésére hozta meg a döntést – derül ki a MADR közleményéből.

Az idézett forrás azt állítja, hogy az kivételezést követően a “Plasmopara halstedii” káros szervezet elleni védekezésre kezelt napraforgómag használata nem jelent veszélyt a többi szervezetekre, beleértve a beporzó rovarokat is.

„Az ideiglenes engedélyek a tagállamok rendelkezésére álló jogi eszközök, amelyek biztosítják, hogy a gazdálkodók hozzáférjenek a növényvédő szerekhez olyan helyzetekben, amikor növény-egészségügyi kockázatot állnak fenn a termésre” – tette hozzá a MADR.