• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Vízválsággal nézhet szembe a közeljövőben Románia

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Nagyon komoly riasztás a gazdáknak és nem csak! A legújabb tanulmányok szerint Romániát a közeljövőben vízválság sújthatja. A figyelmeztetés a vízügyis szakemberektől származik.

    A Román Nemzeti Vízügyi Hatóság (ANAR) és az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) legújabb kutatása szerint Románia a közeljövőben vízválsággal nézhet szembe.

    A vízügyek (Apele Române) a Facebook-oldalukon tettek közzé egy üzenetet, amely szerint a klímaváltozás az elkövetkező években jelentős hatással lehet a romániai vízkészletekre. Az extrém jelenségek miatt a víz hőmérséklete megemelkedik, a hatások pedig azonnalik és súlyosak lesznek.

    „Az extrém jelenségek, az aszályok és az árvizek a víz hőmérsékletének növekedéséhez és a csapadék jelentős változásához vezetnek.

    – az árvizek gyakoriságának és amplitúdójának növekedése, beleértve a gyors árvizeket is
    – az aszályok intenzitásának és időtartamának növekedése;
    – a szennyezési források hatásának növekedése, amelyek közvetlen negatív hatással vannak mind a vízkészletre, mind a vízminőségre és a biológiai sokféleségre.

    Hosszú távon megváltoztathatják a vízi fajok elterjedését, növelve az invazív fajok megjelenésének és fejlődésének kockázatát” – figyelmeztet az Apele Române.

    Ugyanebben az üzenetben az ANAR képviselői azt mondják, hogy a frissített vízgyűjtő-gazdálkodási tervek (2021) jelenlegi projektjei, amelyek a www.rowater.ro weboldalon közvita alatt állnak, konkrét intézkedéseket tartalmaznak az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra.

    „Az éghajlatváltozás kérdése ugyanakkor az Egyesült Nemzetek Szervezete 26. Konferenciájának (COP26) központi témája is, erre az Egyesült Királyságban, Glasgow-ban zajlik, október 31. és november 12. között. Az esemény végén egy dokumentumot írnak alá, amely a felek által e jelenségek leküzdésére vállalt nemzeti szintű pénzügyi hozzájárulásokat is tartalmazza. További részletek a https://ukcop26.org/ rendezvény honlapján találhatók” – adják hírül a szakemberek.