Fără categorie

Az APIA bejelentette, hogy újabb támogatást kezdenek utalni a gazdálkodóknak!

A következő támogatás, amelynek elkezdik utalni az előlegét. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) november 4-én, csütörtökön megkezdte a megyei központokon keresztül a 2021-es fűszernövény-termesztést támogató programhoz kapcsolódó, de minimis támogatás kifizetését. A gazdálkodóknak október 15-én járt le a határidejük a termést igazoló bizonylatok benyújtására!

Az APIA csütörtöki, az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-hoz eljuttatott közleménye szerint a kifizetésre engedélyezett teljes összeg 1.012.502,92 lej, amelyet az állami költségvetésből, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) büdzséjén keresztül nyújtanak 50 jogosult kedvezményezett számára, akik az fűszernövények termesztését támogató program 2021. évi jóváhagyásáról szóló 652/2021. számú kormányhatározatban foglaltak szerint, utólagos módosításokkal és kiegészítésekkel, vették igénybe a de minimis támogatás e formáját.

„Az összesen 88 benyújtott kérelemből 8 kedvezményezett visszavonta a de minimis programba való beiratkozási kérelmét, a jogosultsági feltételeknek való megfelelés ellenőrzése során 30 kedvezményezettet utasítottak el, és 50 jogosult részesült kifizetésben” – áll az ügynökség közleményében.

A termelőknek október 15-ig kellett bemutatniuk egy sor igazoló dokumentumot

A programba beiratkozott gazdálkodók a betakarítás előtt 10 nappal kötelesek voltak értesíteni azt a megyei/helyi központot, ahol a kérelmet benyújtották, a helyszíni ellenőrzés elvégzése érdekében. A helyszíni ellenőrzéseket az APIA és a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DAJ) képviselőiből álló közös csapatok végezték, az APIA igazolta a területet és terményt, amelyre de minimis támogatást igényeltek, a DAJ képviselői pedig termelésértékelést végeztek.

A termés értékesítésére csak a helyszíni ellenőrzés és az ellenőrzési jegyzőkönyv elkészítése után kerülhetett sor. Utólag a gazdálkodók, kötelező módon benyújtották a termelést igazoló bizonylatokat, vagyis az adásvételi szerződést és számlát, vagy a kereskedelmi könyvet. A dokumentumok benyújtásának határideje október 15. volt.

A de minimis támogatási rendszert 2021-ben Románia egész területén alkalmazzák a fűszernövények termesztésének támogatására, éspedig: bazsalikom, kakukkfű, koriander, édeskömény és mustár.

Milyen összegeket kapnak a gazdák?

A de minimis támogatás összege/terület:

a) 2.600 euró/hektár, de legalább 0,5 hektár a bazsalikom esetében;
b) 3.400 euró/ hektár, de legalább 0,5 hektár a kakukkfű esetében;
c) 100 euró/ hektár koriander esetében;
d) 200 euró/ hektár édeskömény esetében;
e) 150 euró/ hektár mustár esetében.

Az egy vállalkozásnak nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatás teljes összege nem haladhatja meg a 20.000 eurót három pénzügyi év során, tehát a tárgyévben, azaz a program iránti kérelem benyújtásának évében, és az azt megelőző két pénzügyi évben, az agrárszektor de minimis programjának szabályozása 3. cikkelyének (2) bekezdése szerint.

A csekély összegű (de minimis) támogatás összegét a ténylegesen megművelt terület arányában kapják a kedvezményezettek, és lejben utalják, az Európai Központi Bank által 2020. szeptember 30-án megállapított, az Európai Unió Hivatalos Lapja C sorozatának 2020. október 1-jei 323. számában közzétett 4,8725 lej /euró árfolyam szerint.

A termelők kifizetését 2021. december 31-ig be kell fejezni.
Erről a támogatásról bővebben itt: Ajutor minimis plante aromatice 2021: culturi, condiții, acte necesare, plăți APIA