Fără categorie

Gyümölcsfák metszése: 3D szabály és 1/3 szabály a karbantartó metszéshez

A 3D szabály és az 1/3 szabály a metszés két típusa, amely minden gyümölcsfára alkalmazható, olyan tevékenység, amely az egész évben végzett fafenntartáshoz szükséges.

A gyümölcsfák 3D szabály és 1/3 szabály szerinti metszését Roberto Marius Popa mutatta be a gyümölcstermesztők fórumain. Hasznos információkkal rukkolt elő a fák 3D-s és 1/3-os szabály szerinti metszésének elkészítéséhez, emellett egy képet is posztolt, amelyen az ágak egyharmaddal történő metszését írja le.

A gyümölcsfák metszésének 3D-s szabálya

A 3D-s szabály egy olyan metszés, amelyet minden gyümölcsfán végeznek, fajtól függetlenül.
A 3D szabály az összes elhalt (dead), beteg (diseased) és sérült (damaged ) ág levágására vonatkozik. Ezek egész évben vághatók, mert fertőzésforrást jelentenek a fa többi részére.

1/3 szabály vagy a gyümölcsfák egyharmados metszésének szabálya

A gyümölcsfák metszésére vonatkozó 1/3-os szabály vagy az „egyharmad” szabály viszonylag egyszerűen végrehajtható. Az 1/3 szabály a fő ág 1/3-ánál vastagabb ágak vágására vonatkozik. Ezek akadályozzák ugyanis a normális fejlődését.

„Összességében ne vágja le a fa koronájának 1/3-ánál többet. Minél többet vág, annál több hajtást hoz a fa. Az őszibarack kivételével, ahol a korona akár 60 százaléka is levágható, a gyümölcs ugyanis az egynyári ágakon terem ennél a típusnál” – magyarázza a gyümölcsfák 1/3-ának kivágását Roberto Marius Popa gyümölcstermesztő.

A kétféle metszést a fák kialakulásától alkalmazzák, de mértékkel. „Szezononként ne vágjon le két ágnál többet a négy-öt évnél idősebb fák esetében. Túlzott kihajtást kockáztatja ugyanis ezzel. A jól metszett fa az, ahol a zöld hajtásokkal együtt is jövőre nagyon keveset kell metszeni” – magyarázza Roberto Marius Popa.