Fără categorie

Környezetvédelmi miniszter – fontos bejelentés az állattenyésztők számára!

Támogatást hirdetett gazdálkodóknak Tánczos Barna ideiglenes környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Románia hatalmas forrásokhoz jut a Nemzeti Fellendülési és Ellenállóképességi Terv (PNRR) révén, és az országnak e program alapján jelentős reformokat kell végrehajtania, a gazdálkodók pedig a támogatás kedvezményezettjei között lesznek.

„A Zöld Átmenet a Környezetvédelmi Minisztérium programja, amely a környezetvédelmi reformok beruházásainak számos elemét tartalmazza. A vízgazdálkodás nagyon fontos terület. Itt több mint egymilliárd eurós költségvetésünk lesz a romániai víz- és csatornarendszerek fejlesztésére. Tudják nagyon jól, hogy gond volt itt, és konkrét eredményekre van szükségünk, hogy megmutassuk a Bizottságnak, hogy képesek vagyunk megfelelően kezelni ezeket a kérdéseket. A második hasonlóan fontos összetevő az erdők és a biodiverzitás védelme. Több mint 600 millió (euró, szerk.megj.) lesz erdősítésre és több száz milliónk biodiverzitásra, kezelési tervekre, élőhely-helyreállításra, magas genetikai értékű rétek védelmére. A harmadik komponens – a hulladékgazdálkodás – a nem háztartási hulladéklerakó platform finanszírozásában részesül, és több száz településünk lesz, amely az ilyen platformok kiépítéséhez nyújtott finanszírozásból részesülhet majd. 15 városi nagyplatformot is finanszírozunk, ahol építési hulladékot, fémet, műanyagot, fát, gumiabroncsot, veszélyes hulladékot lehet tárolni” – mondta Tánczos a november 4-i, csütörtöki konferencián.

Trágyaplatformok finanszírozása

Az illetékes miniszter kitért arra, hogy a hulladékkomponensen Románia okosszigeteket fog finanszírozni, amelyek azokat a pontokat jelentik majd a városokban, ahol szelektíven lehet tárolni a háztartási hulladékot. A kis- és közepes gazdaságok számára a trágyaplatformokat is finanszírozzák.

„Fontos összetevőnk van a fenntartható közlekedésben. A hulladékkomponensen keresztül finanszírozzuk azokat az intelligens szigeteket, amelyek a városokban képviselik majd azokat a pontokat, ahol szelektíven el lehet helyezni a szemetet. Trágyaplatformokat finanszírozunk kis és közepes gazdaságokban, hogy csökkentsük a talajvíz és a felszíni víz nitritekkel és nitrátokkal való fertőzöttségét. Ez egy nagyon fontos összetevő. Biomassza állomásokat, biogázüzemeket is finanszírozunk, és ezekkel a beruházásokkal segítjük a mezőgazdaságot, hogy megfeleljen az új vízvédelmi szabályoknak” – mondta az illetékes.

Emlékeztetünk arra, hogy Románia nemzeti helyreállítási és ellenálló képességi terve (PNRR) az a stratégiai dokumentum, amely megalapozza a reformprioritásokat és a nemzeti szintű beruházási területeket a helyreállítási és reziliencia mechanizmus létrehozásához. A dokumentumot 2021. május 31-én küldték el az Európai Bizottságnak. Október 28-án az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Twitter-üzenetben bejelentette, hogy az Európai Unió Tanácsának tagjai jóváhagyták a Románia nemzeti fellendülési és rugalmassági tervét.

A mechanizmust hat pillérre tervezték, nevezetesen: Zöld átmenet; Digitális transzformáció; Intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, beleértve a gazdasági kohéziót, munkahelyeket, termelékenységet, versenyképességet, kutatást, fejlesztést és innovációt, valamint egy működő belső piacot erős kis- és középvállalkozásokkal (IMM-k); Társadalmi és területi kohézió; az egészségügy, valamint a gazdasági, társadalmi és intézményi rugalmasság, többek között a válsághelyzetekre való felkészültség és a válságra való reagálási képesség növelése érdekében; A következő generációra, gyermekekre és fiatalokra vonatkozó politikák, például oktatás és készségek.