Fără categorie

A rendőrség megkezdte a termelői tanúsítványok és kereskedelmi könyvek ellenőrzését a piacokon!

A rendőrség megkezdte a kereskedők termelői tanúsítványának és kereskedési könyveinek, valamint a járvány miatt elrendelt intézkedések betartásának ellenőrzését. Első alkalommal szerveztek ilyen jellegű akciót a brassói, a Dacia téri piac esetében, ahol a közelmúltban bírságokat is alkalmaztak.

A brassói 3. részleg rendfenntartói november 5-én, pénteken 2 órán keresztül, 10:00 és 12:00 óra között fokozott akciót szerveztek a Dacia téren és mellette egyaránt.

Arra kérték az áruval rendelkezőket, hogy ellenőrzés végett mutassák be a termelői tanúsítványokat, és hangsúlyt fektettek a termékek forgalomba hozatalának módjára is, valamint a Covid-19 világjárvány terjedésének megakadályozására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket betartásának mikéntjére is.

A brassói rendőrség szóvivője, Alina Ivan rendőrbiztos a bzb.ro szerint megemlítette, hogy 15 mezőgazdasági termelőt büntettek meg.

„39 mezőgazdasági termelőt ellenőriztek, és megállapították, hogy közülük 15 nem tartotta be az agrárágazati termékek piacát szabályozó intézkedésről szóló 145/2014. számú törvényt, őket megbírságolták. Ezzel egyidejűleg helyreállítási terveket készítettek elő a 270/2017 számú törvény rendelkezéseivel összhangban, amely a mezőgazdasági termelők számára meghatározza azokat az intézkedéseket, amelyeket teljesíteni kell a törvény betartásához” – közölte a brassói rendőrség szóvivője.

A rendőrség először a mezőgazdasági termékek értékesítési jogának meglétét ellenőrizte, és olyan dokumentumokat vett górcső alá, mint a termelői igazolások vagy a kereskedelmi könyvek.

A mezőgazdasági termelők egy részétől begyűjtötték azokat a dokumentumokat is, amelyek alapján tevékenységüket végzik (termelői igazolvány, agrárágazati termékek forgalmazási könyve), és a következő időszakban ezeket a dokumentumokat a többi mezőgazdasági termelőktől is elkérjük a Dacia piacon, a vonatkozó okmányok kiállításának hitelességének és jogszerűségének ellenőrzése, valamint a jogi intézkedések betartásának ellenőrzése érdekében. A SARS-VOC 2 vírus terjedésének megelőzése kapcsán a Dacia piacon belül 10 szabálysértést találtak, és szankciót alkalmaztak” – tette hozzá Alina Ivan.

Elmondása szerint az ellenőrzési akció a következő időszakban is folytatódik.