• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  APIA támogatások kifizetése. A gazdák által várt bejelentést tett Adrian Pintea igazgató!

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  A gazdálkodók által várt bejelentés az Adrian Pintea főigazgató által vezetett Mezőgazdasági Kifizetések és Beavatkozási Ügynökségtől érkezett a hét elején.

  Az APIA tájékoztatta a gazdálkodókat, hogy október 18. és november 8. között a 2021. évi előlegfizetési kampányon belül 1,10 milliárd euró kifizetést engedélyezett 697.603 gazdálkodó számára, ami az erre a kifizetési rendszerre jogosult gazdálkodók 90,54 százalékának felel meg.

  „Az állattenyésztési ágazat, a juh- és kecskefajok termeléstől függő támogatásával kapcsolatban pontosítjuk, hogy eddig 10.220 gazdálkodó kapott kifizetési engedélyt, ami a 2021-es kampányban támogatást igénylő gazdálkodók 61,38 százalékát jelenti, és az engedélyezett összeg 31,71 millió euró” – jelentette be az ügynökség az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak november 8-án, hétfőn küldött közleményben.

  Az idézett forrás szerint az FEGA-ból finanszírozott kifizetések 1 euró 4,9475 lej, az FEADR-ból finanszírozott kifizetések pedig 1 euró 4,8683 lej árfolyamon történnek.

  Mint ismert, az előleg kifizetése hivatalosan november 30-án zárul, a végső kifizetés pedig december 2-án kezdődik.

  A kormány az alábbi rendszerek előlegfizetését hagyta jóvá:

  Meg kell jegyezni, hogy az egyes rendszerek összegének legfeljebb 70 százalékát fizetik előlegként, az alábbiak szerint:

  Továbbá, a mezőgazdászok a kompenzációs kifizetésekből is előleget kapnak, a megállapított összegek legfeljebb 85 százalékáig attól függően, hogy a gazdálkodók az APIA-hoz benyújtott kérelemben milyen többéves kötelezettségvállalásokat tettek.