Fără categorie

Egy nagy befektetési csoport értékesíti a földterületeit, és ki akar szállni a román mezőgazdaságból

Egy nagy befektetési csoport értékesíti a földterületeit, és ki akar szállni a román mezőgazdaságból. A dán FirstFarms csoportról van szó, amely a közelmúltban bejelentette, hogy a nyugat-romániai 1.675 hektáros földállományból újabb 477 hektáros részt ad el egy 2020-ban megkötött nagyobb adásvételi megállapodás keretében – írja az economica.net.

„Az eladási lehetősége jobb volt, mint a működés folytatása, ezért a portfólió értékesítése az üzleti modell természetes része volt” – áll a társaság közleményében.

Ehelyett a csoport az ország keleti részén folyó nagy mezőgazdasági termelésre koncentrál majd – tette hozzá Anders H. Nørgaard vezérigazgató, méltatva a földeladásból származó kielégítő bevételeket.

Korábban, 2020-ban a cég további 933 hektárt értékesített három ütemben.

A fennmaradó 265 hektár értékesítése 2022 első negyedévében várható. A teljes eladási ár várhatóan 85 millió DKK (körülbelül 11,4 millió euró), ebből a 477 hektáros rész 20 millió DKK (2,7 millió euró), 10 millió DKK (1,3 millió euró) EBIT (adózás előtti profit) mellett. A társaság 2007-2008 között szerezte meg az 1.675 hektárt.

A FirstFarms Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában működik. A másik három országban a növénytermesztés mellett állattartó telepek is működnek: Szlovákiában elsősorban sertés- és tejtermesztés zajlik.

Románia az egyetlen ország, ahol a cégcsoport tevékenysége a növénytermesztés mellett „területfejlesztést” is magában foglal, miközben állattartó telepeket itt nem alakítottak ki.