• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    A napi háromszori fejésre való átállás 2.000 liter/tehén/évvel növelte a tejtermelést egy gazdaságban

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    A napi két fejésről a napi háromra való átállás váratlanul nagy tejhozamnövekedéshez vezetett egy családi gazdaságban, ahol Holstein tejelő tehénfajtát tenyésztenek. Az Egyesült Királyságban a napi háromszori fejés egyre ritkább gyakorlat a magasabb költségek miatt, mind a tehenek etetése, mind pedig a munkaerő tekintetében.

    A tehenenkénti átlagos termelés évi 11.000 literről évi 13.000 literre nőtt

    A Pembrokeshire állambeli Wolfscastle-ben (Egyesült Királyság) élő George család holsteini teheneket nevel, és napi két fejéssel már jó állatonkénti tejtermelést produkált. Az átlagos tejtermelés tehenenként 11.000 liter volt, amikor áttértek a napi három fejésre. A változás tehénenként átlagosan 13.000 liter tejtermelést eredményezett, ami látványos, állatonként évi 2.000 literes növekedést jelent. Ezt a teljesítményt mind a termékenységben és táplálkozásban bekövetkezett változások, mind pedig a genetika támogatta – írja a Farmers Weekly kiadvány.

    „Azok a tejtermelő gazdák, akik a napi kétszeri fejésről háromszori fejésre térnek át, átlagosan 15 százalékos hozamnövekedésre számíthatnak” – mondta Michael George farmer, aki elismeri, hogy az állatainál ez a növekedés sokkal nagyobb volt, mint ahogy azt várták.

    A két fejésről a háromra való átállás 11 éve történt, a gazdálkodók más tenyésztők példáját követték, akik hozzájuk hasonlóan a minőségi genetikába fektettek be. „A tejelő tehénben rejlő potenciál most sokkal magasabb, a tejtermelés pedig jelentősen javult. Kihasználtam a genetikát. Teheneink képesek nagy mennyiségű tejet termelni. A napi háromszori fejés több tejet eredményez” – mondja Michael George.

    Az üszőknél látványosabb a tejtermelés növekedése. „Az üszőknek kisebb a tőgye, mint a felnőtt teheneknek, így kisebb a tejraktározási képességük, így a gyakoribb fejés több tejet eredményez” – mondja a gazda.

    A bevételek tehenenként 600 fonttal nőttek évente

    A Brynhyfryd farm tehenei ma átlagosan 12 százalékkal, az üszői pedig 20 százalékkal többet termelnek. „Számunkra ez évente körülbelül 600 fontot jelent tehenenként a tejből származó bevételből, és még ha a többletköltségeket is figyelembe vesszük, az egy tehenenkénti haszonkulcs javulását látjuk” – mondta Michael George.

    Családi vállalkozás tejelő tehenekkel

    A George családnak két farmon vannak állatai, amelyeket fedett menhelyeken nevelik. A gazdálkodó család naponta háromszor fej. A vállalkozás családi, mivel Michael George feleségével, Jill-lel és legfiatalabb fiukkal, Charles-lal vezeti az állományt a Brynhyfryd Farmon, míg a második farmot, a Sealyham Farm közelében Michael George bátyja és a sógornője, Rowland és Sharon, valamint James, Michael és Jill legidősebb fia irányítja. James és Charles felelősek az állományok napi ellátásáért.

    A napi háromszori fejés előnyei

    A napi háromszori fejés számos előnnyel jár nemcsak a gazdálkodónak, aki több tejet gyűjthet össze, hanem az állatoknak is – mondja a brit tenyésztő. „Kisebb nyomás nehezedik a tehenekre, mert kevesebb tejet szállítanak, és ez kevesebb terhet jelent a tőgy egészségére nézve. Már nem szivárog ki a tej a tőgyből, amikor a tehenek menhelyen vannak, ami problémát jelenthet a nagy hozamú állományok esetében” – magyarázta Michael George.

    A gyakori fejés további előnye, hogy naponta háromszor van lehetőség a tehenek megfigyelésére, ami a tehén jóléte szempontjából is előnyös – mondja a farm tulajdonosa.

    Magasabb takarmány- és munkaerőköltségek

    A gazdaságok, amelyek áttérnek a napi háromszori fejésre, komoly kihívással néznek szembe a munkaerő-mobilizálás terén. A Geroge családi gazdaságban 20 főállású és öt részmunkaidős alkalmazott dolgozik – vegyesen brit és külföldi munkavállalók. Mindkét gazdaságban 3.30-kor, 11.30-kor és 19.30-kor történik a fejés.

    A teheneket a laktációtól függően csoportokban vezetik, hogy minimálisra csökkentsék a fejés közbeni lábonállásuk idejét. A Brynhyfryd Farmban minden fejés hat órát vesz igénybe, és hat csoport van, ami azt jelenti, hogy minden tehén csak egy órát tölt lábon állva a fejésnél.

    A Brynhyfryd és Sealyham farmokon a legtöbb fejőalkalmazott napi egy műszakban dolgozik, kettőnél soha többet. Három éjszakai fejő is van, akik megosztják az éjszakai műszakokat.

    „Jó a kapcsolatunk a munkatársainkkal. Jók a feltételek és jó a fizetés. Elmúltak azok az idők, amikor a mezőgazdasági munkát rosszul fizették” – magyarázza az angol farmer.

    A fejés gyakoriságának növekedésével nőtt a termelési költség is. A gazda számításai szerint a munkadíj és az áramköltség egyaránt 50 százalékkal magasabb. De minden gazdaság 100 kW teljesítményű napelemekkel rendelkezik, amelyek biztosítják az energiát.

    A takarmányozási költségek is magasabbak – a több tejet termelő teheneknek több takarmányra van szükségük. De az 526, illetve 202 hektárról nyert takarmány 9,5 penny/liter felvásárlási áron segíti a gazdálkodó családot ezen takarmányköltségek kezelésében.