Fără categorie

A román paradicsom még a tél közeledtével is alulértékelt. A gazdák kilogrammonként 1-1,5 lejért árulják e zöldséget

Túltermelt őszi paradicsom! A gazdák elégedettek a paradicsom második termésével, de az árak ezúttal sem kecsegtetőek számukra.

A Galac megyei Matcán a védett területeken szépen érett a paradicsom, mert hosszú volt az ősz, magas hőmérséklettel. A zöldségtermesztők számára, akik második alkalommal is ültettek paradicsomot, minden feltétel megvolt ahhoz, hogy jó termést érjenek el, ami az adevarul.ro szerint meg is történt.

A gazdag termés azonban nem jelent tisztességes jövedelmet. A zöldségárusításból élő gazdák szerint a túltermelés miatt nagyot estek az árak.

A második termésből származó paradicsom egy kilogrammja 1,5 lejért kapható a Galac megyei Matca piacon.

Costică Chicoş zöldségtermesztő, aki a Matca-i piacon árulja zöldségeit elmondta, hogy a paradicsom 1,5 lejbe kerül kilogrammonként. A férfi megemlítette, hogy a de minimis támogatás odaítéléséhez kapcsolódó ellenőrzések sokat késtek, ami arra késztette a zöldségtermesztőket, hogy egyszerre lépjenek piacra árujukkal, ez pedig az ár csökkenéséhez vezetett.

„Túltermelés van a paradicsom esetében. Meleg volt, sütött a nap, a fóliákban jól értek a zöldségek. Egy kilogramm paradicsomot 1-1,5 lejért árulnak a matca-i piacon. Ugyanakkor a hatóságok késlekedtek a de minimis támogatás odaítéléséhez kapcsolódó ellenőrzéssel is. Így a legtöbben hagytuk érni a paradicsomot addig, amíg a bizottság eljött a megtermett zöldség mennyiségét ellenőrizni. Emiatt sokáig nem léphettünk, most pedig mind kimentünk a piacra a zöldségekkel. Ha a paradicsomot 1,5 lejért adják, akkor a savanyúságot egyáltalán nem keresik. Végül oda jutunk, hogy a szeméttelepre visszük a zöldséget” – mondta Costică Chicoş.

Az uborkára nagy a kereslet, kilogrammonként 4 lejért árulják

A gazda elmondta, hogy most nagy a kereslet az uborkára, amelyet kilogrammonként 3,5-4 lejért árulnak. A háziasszonyok ugyanis készülnek a télre, és a savanyúságot tesznek el, mert ha már júniusra gondolunk, rengeteg zöldség, és főleg uborka került a szeméttelepre.

„Másfél tonnát vittem a szeméttelepre, a szemétbe, nem volt más mit tenni. Hiába vittük a piacra, senkit sem érdekelt. Ki kellett írtanunk őket, és meg kellett tisztítanunk a földet, hogy elültessük a következő paradicsomot. Nem hagyhattam, hogy a zöldségek a földbe rothadjanak (…). Most keresik a piacon, de kevés az a gazda, akinek van uborkája. Kilogrammonként 3,5-4 lejért árulják” – tette hozzá Costică Chicoş.

A Matcán, az ország egyik legnagyobb zöldségtermesztő medencéjében több mint 4.000 termelő dolgozik, 1.000 hektárnyi üvegházban és 2.000 hektárnyi egyéb területen termesztenek zöldséget.