• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    APIA szarvasmarha támogatás – feloldva! Mikor kerül a pénz a gazdák számlájára?

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    APIA – támogatás 2021, feloldva. A hatályos jogszabályok értelmében november 17. az állatok farmokon való visszatartási időszakának utolsó napja.

    Csütörtöktől, november 18-ától a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség illetékesei meghatározhatják a támogatható állatok számát, és a rendelkezésre álló felső határ jóváhagyását követően meghatározhatják a nagy szarvasmarha-támogatásra fizetendő összeget. A becslések szerint az első kifizetési engedélyezés a jövő hónapban, december 2-a után indul.

    A szarvasmarhafélékre jutó összegeket november 17-e után lehet megállapítani, amikor is a 2021-es kampányban az Állattenyésztési Támogatást (SCZ) igénylő gazdaságokban az állatok visszatartásának utolsó napja. Ezen időpont után a gazdálkodók eladhatják az állatokat anélkül, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megbüntetné őket.

    November 17-én, szerdán járt le az állatok azon a farmokon való visszatartási időszakának utolsó napja, amelyekre a 2021. évi Kapcsolt Állattenyésztési Támogatásban (SCZ) pályáztak szarvasmarha esetében. A támogatást igénylő gazdálkodók az egységes kérelem benyújtásának végső határidejétől számított 6 hónapig kötelesek voltak az állatokat a gazdaságban tartani, azaz a határidő 2021. november 17-én járt le. Ez alatt a 6 hónapos időszak alatt az APIA vagy az Állattenyésztési Hatóság (ANZ) végezhetett ellenőrzéseket, és ezalatt az időszak alatt a gazdálkodók nem mozgathatták, illetve nem adhatták el ezeket az állatokat.

    Az SCZ szarvasmarha kifizetések decemberben indulnak

    Az APIA igazgatója, Adrian Pintea egy interjúban kifejtette, hogy a megőrzési idő lejárta után az APIA elkészítheti az első szimulációkat az állatonkénti összegre. A program azonban nem tartalmaz előleget, és a november 2-án kezdődő végső kifizetésben található meg.

    „Nem készítettük el az első becsléseket az SCZ szarvasmarha/bivaly mennyiségére, mert őszintén szólva nem volt idő, és a megőrzési időszakunk november 17-én jár le. De minden bizonnyal ezen időpont után megtesszük az első becsléseket. És természetesen a felső határt is ki kell osztani és a kormány ülésén jóvá kell hagyni, hogy hivatalosan is megállapíthassuk az állatonkénti összeget” – mondta Adrian Pintea az Agrointeligența-AGROINTEL-nek adott interjújában.

    Azok a gazdálkodók, akik SCZ szarvasmarha támogatásban részesülnek, a végső kifizetési lista élére kerülnek

    Az APIA vezetője, Adrian Pintea az Agrointeligența-AGROINTEL.RO-nak jelentette be elsőként, hogy bár a szarvasmarha-tenyésztők nem részesülnek támogatási előlegből, elsőbbséget fognak élvezni a végső kifizetéskor, amikor megkapják az állatonkénti teljes összeget.

    „A szarvasmarha-tenyésztők nem részesülnek az előleg kifizetéséből a kapcsolt állattechnikai támogatás révén (SCZ), mivel van egy feltétel, amely kötelezi őket arra, hogy az állatokat 6 hónapon keresztül tartsák a gazdaságokban, a határidő pedig 2021. november 17-én jár le. Az APIA vagy az Állattenyésztési Hatóság (ANZ), amelyre átruháztuk az ellenőrzési hatáskört, ebben a 6 hónapos periódusban ellenőrzéseket végezhet, és ebben az időszakban a gazdák nem mozgathatják ezeket az állatokat, nem adhatják el azokat, és akkor is, amikor a kérelmet benyújtották az APIA-nak, volt egy olyan rovat, ahol a gazdák kitöltötték és bejelentették, hogy hol végzik tevékenységüket, vagy hová viszik ezeket az állatokat az úgynevezett nyári táborokba” – magyarázta Adrian Pintea

    Az APIA vezetője jó hírt is közölt az állattenyésztőkkel: bár nem fizetik az előleget az állattenyésztési rendszerekben, elsőbbséget élveznek a támogatások végső kifizetésénél, december 2-tól. „És ahogy a szarvasmarhák esetében mondtam, a megőrzési időszak november 17-én véget ér, amikor majdnem az előlegek kifizetési periódusának végén járunk, és ezért úgy döntünk, hogy ettől az időponttól kezdve már előkészítjük az iratokat a fizetéshez, és december 2-tól elsőbbséget élveznek a végső kifizetésnél” – húzta alá Adrian Pintea.

    Milyen összegeket kaptak a gazdák az SCZ szarvasmarha keretében 2020-ban?

    2020-ban az APIA december 19-én kezdte meg a kifizetéseket a tehéntenyésztők számára, a következők szerint: