Fără categorie

APIA-vezető: 109 euró / hektár – a minimális összeg, amelyet a gazdálkodók MOST kapnak!

Az APIA vezetője által kiszámított átlagos összeg, amit a gazdálkodók hektáronként idén kapnak. Sergiu Jităreanu, a Iași Megyei Mezőgazdasági Kifizetések és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatója azt mondta, hogy 2021-re a mezőgazdasági termelők legalább 157 eurót kapnak hektáronként, ha hozzáférnek az “alap” rendszerekhez, és ha legfeljebb 5 hektárral rendelkeznek. Ennek az összegnek a 70 százalékát, azaz hektáronként 109 euró kapnak most előleg gyanánt a gazdálkodók.

„Az átlagos összeg az előlegfizetésre jóváhagyott programok révén utalandó pénzek összegét jelenti. Nevezetesen: van a SAPS alaprendszerünk, ahol 95 euró áll rendelkezésünkre, amihez az 5 hektárnál kisebb gazdaságok esetén további 5 euró jár hektáronként (újraelosztó kifizetés – szerk.megj.). Tehát van 100 eurónk. Továbbá, ha nagyobb a gazdaság, akkor az első 30 hektárra van még 48 eurónk hektáronként. Még mindig megvan a zöldítés kifizetése, ami 57 euró. Tehát valahol 157 eurónál tartunk azon gazdálkodók esetében, akiknek legtöbb 5 hektárjuk van, és 200 eurónál azok esetében, akiknek maximum 30 hektárjuk van (az összeg 6-30 hektáros intervallumra vonatkozik, – szerk.megj.)” – magyarázta Sergiu Jităreanu, az APIA Iași igazgatója a www.bzi.ro számára. Az általa végzett számításhoz hozzáadódik a fiatal gazdálkodók programja, amely 40 euróval növeli a hektáronkénti támogatás értékét.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a gazdálkodók ezekhez a programokhoz hozzáadhatják a termeléshez kötött növénytámogatási (SCV) összegeket a következő növényekre: lucerna, szójabab, komló, cukorrépa, burgonyamag, üvegházban és fóliákban termesztett zöldségek: friss fogyasztásra szánt paradicsom , friss fogyasztásra és/vagy az iparnak szánt uborka, paprika, káposzta és padlizsán friss fogyasztásra, hüvelyesek iparosításra/feldolgozásra: borsó és bab, rizs, kender olaj és/vagy rost előállítására, korai burgonya iparosításra, paradicsom iparosításra, a szántóföldön termesztve és az iparosításra szánt gyümölcsök: szilva, alma, cseresznye, meggy, sárgabarack és kajszibarack. „Mint ismeretes, az általam említett földalapú rendszereken kívül van még a termeléshez kötött növényi támogatás, egy hektáronként folyósított pótlólagos támogatás, amely termeléshez kapcsolódik, azaz vannak részletesebb követelmények és a termelés mennyisége hektáronként is meghatározott mértékű kell hogy legyen” -mondta Jităreanu.

Az APIA Iași vezetője kitért a juh/kecskék állattenyésztési támogatására, amelyre előleg fizethető. „Természetesen megvan a juh/kecske támogatása is, egy rendszer, amelyet szintén előzetesen engedélyezünk, és ennek összege 17,2430 euró/állat, amelynek 70 százaléka fizetendő előleg gyanánt” – emelte ki az APIA Iași vezetője.

A FEGA-ból (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) finanszírozott programok (területalapú kifizetések) keretében az utalások lejben történnek, az Európai Központi Bank által 2021.09.30-án megállapított, és az Európai Unió Hivatalos Lapja C / 398/7 számában közölt 4,9475 lej/euró árfolyamon.

Az APIA legfrissebb mérlege szerint 2021. október 18. és november 8. között a hivatal a 2021. évi előlegfizetési kampányon belül 1,10 milliárd euró kifizetését engedélyezte 697.603 gazdálkodó számára, ami az ilyen típusú támogatásra jogosult mezőgazdasági termelők 90,54 százalékát jelenti.

Az előleg kifizetése november 30-án zárul, a végső kifizetés pedig december 2-án kezdődik.