Fără categorie

APIA – vezető: „A nagy gazdálkodók között harc folyik a lehető legtöbb föld bérbevételéért és azok megfelelő kiaknázásáért”

A mezőgazdasági területek megművelése egye elterjedtebb, és régen megszűnt az a gyakorlat, hogy a gazdák pénzt követeltek a „parlagon hagyott” területekre. Az APIA egyik vezetője azt mondta, hogy a mezőgazdasági termelők között még „harc” is zajlik, különösen a nagygazdálkodók körében, hogy sok földet béreljenek olyan gazdálkodóktól, akik már nem művelik meg területeiket, így nem sok föld marad parlagon.

„Iași megye szintjén 280.000 hektárnyi területre igényeltek támogatást a gazdák. Nyolc helyi központunk van, amelyek 50 hektárig kezelik a földeket, ezeknél összesen mintegy 90.000 hektárt kezelnek, tehát a fennmaradó 280.000 hektárig terjedő különbség a nagygazdálkodóknál tömörül, amelyek összesen kb. a 600-at kezelnek (gazdaságot – szerk. megj.) Ezek a kombinált gazdaságok 200.000 hektárra kértek kifizetést. Tehát ez egy kompakt felület, és ez nagyon jó dolog. Hangsúlyozom, hogy ezeknek a területeknek az elvándorlása a kistermelőktől, akik közül sokan önellátó mezőgazdaságot folytattak, olyan mezőgazdasági társaságok felé, amelyek gépeket birtokolnak és fenntartható mezőgazdaságot folytatnak, és olyan alkalmazottai vannak, akik adót fizetnek, és tőkésítik a megtermelt termékeket, mind a megye és az ország gazdaságának növekedéshez vezet” – mutatott rá Jităreanu a www.bzi.ro-nak.

Elmondta, hogy jelenleg az APIA illetékesei megyei szinten nem találtak szabálytalanságot a megműveletlen földekkel kapcsolatban. „A szabálytalanságokat inkább a parcellák téves azonosítása során találtunk, de ténylegesen megműveletlen földet nem fedeztünk fel. És nem csak megyénk szintjén, hanem szerintem a többi megyével kapcsolatban is hasonlóan beszélhetünk. Még a nagygazdálkodók között is harc folyik a lehető legtöbb föld bérbevételéért, és megfelelő kiaknázásáért. Tehát ha 2007-ben, amikor 42.000 kérelmünk volt, a nagy- és kistermelők aránya a földterületeket tekintve közel egyenlő volt, akkor olyan helyzetekkel is szembesültünk, amikor például kukoricával, napraforgóval és egyebekkel megművelt területre kértek támogatást, és a föld valójában nem volt megművelve. De ez a jelenség már évek óta eltűnt, és már nincsenek ilyen helyzetek” – mondta Jităreanu.

Mint ismert, hogy országos szinten 815.291 gazdálkodó 9.941.867,01 hektárra kért támogatást a 2021-es kampány keretében.