Fără categorie

Csekély összegű támogatás méhészeknek – ELFOGADVA! Kérelem leadásának határideje az APIA-hoz: november 26., kifizetés – december 31.!

Elfogadta a kormány november 17-i, szerdai ülésén a méhészek de minimis támogatást. A végrehajtó testület szabályozta a 23,7 lej/méhcsalád értékű méhészek csekély összegű támogatását, 2.246.866 méhcsalád esetében – tájékoztat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR). A hatálybalépéshez a tervezetet a Hivatalos Közlönyben is közzé kell tenni.

A méhészek november 26-ig adhatják le a támogatási kérelmet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), a jogszabály Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő naptól kezdődően. A kifizetéseket december 31-ig kell teljesíteni, mivel ez állami támogatás.

„A támogatás célja a méhészeti ágazatban a 2021 márciusa és májusa között jelentkező kedvezőtlen hidrometeorológiai jelenségek az ágazatra gyakorolt ​​hatásainak kompenzálására irányuló tevékenység támogatása, a termelési ciklus folyamatosságának biztosítása érdekében” – mondja a MADR.

Az idézett forrás szerint a de minimis támogatási program összértéke 53.250.724 lej, ami az Európai Központi Bank által 2021. szeptember 30-án meghatározott árfolyamon (4,9475 lej egy euró) 10.763.157,96 eurót jelent.

„A finanszírozás forrása az állami költségvetés, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által jóváhagyott költségvetési rendelkezéseken belül.”

A méhészek november 26-ig jelentkezhetnek

A kérelmek és a kísérő dokumentumok benyújtásának periódusa a kormányhatározat hatálybalépését követő második munkanap és 2021. november 26. között zajlik. A program a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség megyei központjain keresztül fut, és a kifizetési határidő 2021. december 31.

Mint ismert, a Gazdálkodók Ereje Egyesület november 2-án jelezte a kormánynak és a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy a méhészet de minimis támogatásáról szóló kormányhatározat-tervezet szeptember óta közvita alatt áll, és a törvény elfogadásának hiányában a pénz elvész, a méhészek pedig támogatás nélkül maradnak egy bonyolult év végén.

OLVASSA EL EZT IS: Dan Pănescu, Asociaţia Forţa Fermierilor: Am cerut ca ajutorul de minimis pentru apicultură să fie aprobat în următoarea şedinţă de Guvern!

HASZNOS: PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol” – PDF