• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Függesztett esővízcsatornában termesztett spenót – Ilie Ursu zöldségtermesztő innovációja

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Függesztett spenót – az Olt megyei Rusănești-ből származó Ilie Ursu zöldségtermesztő újítása. A termelő egy olyan ereszcsatorna rendszert hozott létre, amelyben idén ősszel spenótot termeszt a üvegházban, a talaj felett egy méter feletti magasságban. A felfüggesztett spenóttermesztési technikának számos előnye van– mondta a zöldségtermesztő.

    Ilie Ursu, az Olt megyei Jieni község Rusănești település termelője innovatív ötlettel rukkolt elő a spenót termesztésében: a spenótot felfüggesztve, tőzegföld keverékkel teli ereszcsatornákban termeszti.

    A spenóttermesztés új technológiájának ötlete egy kevésbé kellemes eseményből származik. A felfüggesztett tárolókat a gazda epertermesztésre alakította ki, és ez sikerült is neki 3 évig, mígnem idén a vásárolt epertöveket ki kellett dobnia.

    Magaslati termesztési rendszer több növény számára

    Hogy ne maradjon üresen a családi üvegház, Ilie Ursu zöldségtermesztő, a Gazdák Ereje Egyesület tagja forradalmi ötlettel rukkolt elő a romániai családi üvegházak esetében: spenótot termesztenek a magaslaton. A spenótot azért választotta, mert ez a termény alkalmas a csatornás termesztésre, és ez olyan újdonság, amelyet a húsvéti ünnepekig tud termelni – mondta az Agrointeligența – AGROINTEL.RO-nak.

    „Amikor ennek a rendszernek a kivitelezésére gondoltam, epret akartam termeszteni. Körülbelül 3 évig volt eperem, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban. Idén tavasszal vettem töveket egy úgynevezett barátomtól. Elvesztettem az epertermést. Feleségemnek támadt az ötlete, hogy az elszáradt eper helyére spenótot tegyünk, és így létesült egy magaslati spenótosunk” – vallotta be Ilie Ursu.

    Az üvegház ereszcsatorna-rendszerét Ilie Ursu építette

    A zöldségtermesztő azt mondja, hogy a felfüggesztett ereszcsatornák ötlete az ő találmánya. Mindent személyesen csinált, pénzt és sok munkát egyaránt belefektetett.

    „Ez valóban az én találmányom. Olyanra csináltam, mint amilyenek azok a kőfaragók az építőiparban, és letakartam őket kívül-belül fóliával. Földet kevertem tőzeggel, 48 bála tőzeget vettem bálánként 85 lejért és az ereszcsatornákba tettem, kb. 17 tonna földdel keverve. Egyedül cipeltem talicskával. Magam ütöttem be a betonvasat és a téglalap alakú csövet. A beruházás 12-13 ezer lej volt, ahogy mondtam” – tette hozzá a zöldségtermesztő.

    A felfüggesztett spenóttermesztés előnyei

    A felfüggesztett spenóttermés előnyeit is bemutatta az Olt megyei gazda. Elmondása szerint azáltal, hogy fent és nem közvetlenül a földön nőnek, a növények megvédhetők a betegségektől és a kártevőktől, különösen a csigáktól. Ezenkívül a termést sokkal könnyebb betakarítani.

    „A csigák például nem másznak fel fémre, így nem másznak fel támasztékokra. Magasságban nem jelennek meg bizonyos betegségek. És könnyű a spenótszedés, nem kell hajolni” – magyarázta Ilie Ursu.


    A Matador spenótfajta, Ilie Ursu zöldségtermesztő kedvence

    Az olténiai zöldségtermesztő 300 négyzetméteren tett spenótot, üvegházban. Kedvence a Matador fajta. A spenót egyedülálló termesztéséről elmondta, hogy a támasztékok és minden, ami az emeleti kultúrát jelenti, elég sokba kerül.

    „Elég nagy a beruházás, 600 négyzetméteres az üvegház, meg akartam csinálni az egészet, de elszámoltam, és csak amennyit megcsináltam, az került 13 ezer lejbe. Nem mintha nem amortizálódott volna a befektetés időben, de azért csináltam magaslaton, hogy begyűjtéskor ne kelljen hajolni. Az emeleten volt eper, lent pedig különféle salátákat, fokhagymát, hagymát ültettem. Idén csak Matador spenótot tettem, mióta termesztem, csak ezt a fajtát teszem, jobban szeretem, nagyobb, húsos levelei vannak, ízletes is” – mondta a zöldségtermesztő.

    Nem kezeli a spenótot, szükség esetén természetes termékeket használ. „Szeretek bio módon termeszteni. Mondom másoknak is, de nem hisznek nekem. Én a BiohumusSolt használom, ez egy természetes műtrágya” – mondja Ilie Ursu.

    Az emeleten termesztett spenót ára a gazda kapujánál kilogrammonként 5 lej

    A gazda gondja, hogy ebben az időszakban alacsony a spenót ára. De reméli, hogy a karácsonyi böjttel keresettebb és egyben drágább lesz. A gazda kapujában 5 lejért árul egy kilogramm spenótot.

    „Tavaly ilyenkor 12 lej volt kilogrammonként. Egy szedésnél egyszerre 100 kilogrammot takarítok be. Húsvétig majdnem egy tonnát fogok. Nem járok piacra és nincs áruházunk, hanem közvetlenül a kereskedőknek árulom, a gazdaság kapujából kilogrammonként 5 lejért. 10 lej is volt, de csökkent az ár. Úgy gondolom, hogy a járvány a hibás, az emberek már nem járnak piacra” – mondta az Agrointeligența– AGROINTEL.RO kiadványának a gazda.

    Az inputok drágulása drasztikusan csökkentette a zöldségtermesztők jövedelmét

    Ilie Ursu zöldségtermesztő most már zöld paradicsomot vagy uborkát is tart az üvegházban, ezekre most ősszel nagy a kereslet. Elmondása szerint azonban a termelőket érinti az inputok drágulása, amelyek ára számításai szerint megháromszorozódott.

    „A zöldségárak néhány éve változatlanok, a ráfordítások pedig megháromszorozódnak. A termelési költségek magasabbak, de a bevételek egyre alacsonyabbak. Idén egy tornádó tönkre tette az üvegházamat. 7.000 lejből kellett újjáépíteni. Nekem, abból, amit itt termeltem, idén nem volt 7000 lej nyereségem. Az összes haszon, amit nyertem 7.800 lej volt. Mindet visszafordítottam az üvegházba. Valamivel ezelőtt kölcsönkértem a banktól, hogy újjáépítsem az üvegházat, amit az erős szél tönkre tett. A zöld paradicsomot itt 0,50 lejért, a paradicsomot 1,5 lejért árulják kilogrammonként. Az uborka most ősszel jól ment, de nyáron kidobhattam volna, de végül kilogrammonként 0,20 lejért sikerült eladnom” – zárta gondolatait Ilie Ursu zöldségtermesztő.

    Aki Ilie Ursu gazda üvegházaiból szeretne zöldséget vásárolni, az a 0787.256.899-es telefonszámon érdeklődhet.