• Rólunk 
  • Agrointelligencia

    Gazdák, akik azt kockáztatják, hogy elveszítik kukoricatermésük egy részét, mert nincs hol szárítaniuk azt

    Agrointelligencia Agrointelligencia -

    Gazdák, akik azt kockáztatják, hogy elveszítik kukoricatermésük egy részét, mert nincs hol szárítaniuk azt. A magas terméshozam, de a magas páratartalmú kukorica betakarítása is oda vezetett, hogy a gabonaszárítóknál óriási sorok alakultak ki.

    A moldovai gazdák idén három hét késéssel kezdték meg a kukorica betakarítását. Egyes termelők azt kockáztatják, hogy elveszítik a termelésüket, legalábbis egy részét, mert magas páratartalmú kukoricát takarítottak be, most pedig, hogy tudják értékesíteni, szárítaniuk kell, de nincs ahol. Gabonaszárító ugyanis nem mindenhol létezik, a szolgáltatásra ebben az időszakban nagy az igény, ezért nagyok a sorok. A román határon élő mezőgazdasági termelők még azt is fontolgatják, hogy romániai szárítókhoz folyamodjanak.
    A Gabonaexportőrök Szövetségének (amely a Moldovai Köztársaság gabonaexportőreinek 70 százalékát képviseli) elnöke, Igor Grigoriev szerint a kukoricát akkor kell betakarítani, amikor a levegő páratartalma legfeljebb 13 százalék.

    „A korábbi években a termelők decemberben, januárban és februárban takarították be a kukoricát, amikor a páratartalom már csökkent. A probléma valójában azokkal a termelőkkel van, akik úgy döntöttek, hogy ezen a magas, 17-19 százalékos páratartalom mellett betakarítják a kukoricát, és ma már nincs ahová a termést vinniük. A kukoricáig nagy termést takarítottak be a többi gabonafajtából, és ma már az összes raktár, minden felvonó tele van gabonával” – magyarázta Igor Grigorjev a www.ipn.md-nek.

    A gabonaszárítók nem tudnak eleget tenni a kérésnek

    Azt ugyan nem tudta megmondani, hogy pontosan hány gabonaszárító van a Moldovai Köztársaságban, de az Agrocereale vezetője szerint nem elegendő. „Az országban még meglévő néhány gabonaszárító gázzal üzemel, a legtöbb közülük, és a költségek a régi gáztarifák mellett is tetemesek voltak.”

    Az idei kukoricatermés a becslések szerint meghaladja a kétmillió tonnát. Ennek a mennyiségnek több mint felét Európa, Ázsia és Afrika országaiba exportálják. „A kukorica ára a nemzetközi tőzsdéken meglehetősen előnyösek. A Moldovai Köztársaság kukoricatermelőinek a gabonaszárítási szolgáltatások magas árai ellenére sem kell veszíteniük” – véli Igor Grigorjev.

    Vasile Mârzenco, a Gazdák Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója viszont megemlítette, hogy a probléma azért merült fel, mert a gazdálkodók nem szoktak hozzá, hogy kritikusabb helyzetekben operatívan lépjenek fel.

    „A Moldovai Köztársaság gabonaszárítási kapacitásai nem elegendőek. Az ukrajnai határon lévő kukoricatermelőknek meg kell nézniük, hogy volna lehetőség arra, hogy az ukrajnai kollégákkal együttműködjünk, a romániai határon lévő kukoricatermelők pedig a romániai gabonaszárítókhoz fordulhatnának. Meg kell keresnünk ezeket a nagy állatkomplexumokat nálunk és Romániában, és a szántóföldről közvetlenül hozzájuk kell szállítani a gabonát. Amíg termelőink nem aktív tagjai szakmai szövetségeknek, ez a helyzet változatlan maradhat. Két hónappal korábban kell döntést hoznunk, nem pedig akkor, amikor az aratás napján ráébredünk, hogy a kukoricát nem jó betakarítani, mert vizes” – tette hozzá a www.ipn.md szerint.