Fără categorie

Madárinfluenza vírust azonosítottak Magyarországon

A magyar hatóságok bejelentették, hogy a H5N1 madárinfluenza vírust azonosították egy elhullott vadmadárban, amelyet az ország déli részén találtak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (NÉBH).

A H5N1 vírust egy Baranya megyei halastó közelében elhullott nagy lilikben mutatták ki – írja a Farmer.pl weboldal.

A magyar hatóságok figyelmeztették a tenyésztőket, hogy hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy madaraik vadon élő madarakkal érintkezzenek, és javasolják a baromfiak etetését speciálisan kialakított, fedett helyen.

A magyar hatóságok szerint különösen nagy a veszély a vízfolyások vagy tavak közelében, mivel a vadon élő madarak előszeretettel szállnak le ezeken a helyeken.

A madárinfluenza kiújulása Magyarországon a vadon élő madarak őszi vonulásához köthető.

A magyar hatóságok a madárinfluenza kitörése miatt januárban 101 ezer baromfi levágását rendelték el a közép-magyarországi Kerekegyháza környéki telepekről, valamint 90 ezer pulyka levágását az ország északi részén fekvő Komárom-Esztergom megyéből.

A madárinfluenza vírusát több európai országban azonosították, ezzel összefüggésben az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) felszólította a 180 tagállamot, köztük Romániát is, hogy fokozzák a biobiztonsági intézkedéseket a gazdaságokban, a piacokon és a baromfikereskedelemben a madárinfluenza terjedésének korlátozása céljával.