Fără categorie

Az sertéstörvényen dolgozik a parlament az illegális sertéskereskedelem felszámolásán érdekében!

Sertéstörvény – ezen dolgoznak a Parlamentben! A jogszabály olyan jogi eszköznek lenne, amelytől az állategészségügyi hatóságok azt remélik, hogy véget vet a romániai illegális sertéskereskedelemnek.

Mihai Ponea, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) alelnöke bejelentette, hogy jelenleg is folyik a sertésekről szóló törvény kidolgozása a sertések illegális kereskedelmének és illegális mozgásának felszámolása érdekében.

Ponea az Agerpresnek adott interjújában elismerte, hogy ez nem könnyű intézkedés, mert romániaiak millióit érinti, de biztosított arról, hogy nem tiltja meg a disznóvágást a háztartásokban.

„A minap a parlamentben voltam, és szenátor kollégáimmal együtt dolgoztunk a sertéstörvényen. Igyekszünk megfékezni és felszámolni a sertéskereskedelmet és az illegális mozgást. Már egy beszélünk egy ilyen sertéstörvényről, de ez nem egyszerű intézkedés, mert románok millióit érinti, tekintve, hogy Romániában hagyomány a sertéshús fogyasztása. Én is szeretném, ha a malacomat az udvaron, a nagyszüleimnél dolgozhatnám fel karácsonyra, és ott elfogyasztani velük. Ki akarjuk iktatni ebből a rendszerből azt a 20.000 kistermelőnek álcázott szélhámost, akiknek valójában több száz sertésük van, és illegálisan értékesítik az ország egész területén, állatorvosi ellenőrzés nélkül, hús és állatorvosi vizsgálat és vágás utáni vizsgálat nélkül, akik az afrikai sertéspestist terjesztik Romániában. Nagy anyagi és társadalmi károkat okoznak. Nálunk hagyománya van a sertés háztáji nevelésének, a hús fogyasztásának, és ezt nem akarjuk betiltani. Ha levágják a disznót és megeszik a családdal, akkor nincs kockázat, de vannak, akik illegálisan árulnak disznót az egész országban. Ha most például Vranceába telefonál, hozathat egy levágott és feldolgozott disznót Bukarestbe, és ez rendkívül komoly dolog. Így lépett be az afrikai sertéspestis: Ukrajnából érkezett, egy zacskó húst hozott valaki, a maradványokat odaadta a disznóknak, és elindította a Románia számára rendkívül rossz epizódot” – magyarázta Mihai Ponea.


Arra a kérdésre, hogy szerinte mikor készül el ez a sertéstörvény, az ANSVSA alelnöke azt válaszolta: „Reméljük, hogy ez mielőbb megtörténik, mert ez mindenki hasznára válik”.

„A dokumentumot elküldtük a képviselő-testületnek, amely a döntéshozó szerv e kérdésben. A romániaiaknak nagyon fontos tudniuk, hogy senkinek sem lesz megtiltva, hogy a disznóját nevelje fel és otthon, a családjával együtt megegye, karácsonyra hagyományosan levágja, ahogy eddig is tette. Csak azt a 20.000 kereskedőt akarjuk megfékezni, akik Romániában terjesztik a betegséget. Ez a célunk. Csak hát vannak szakembereink, akik felkeresik a gazdaságokat, mintát gyűjtenek, elemzéseket gyűjtenek, elmagyarázzák az embereknek, bejárnak a farmokra, ellenőriznek, de Románia azon utcái, ahol ezek a disznók mozognak, nem tartozik az ANSVSA hatáskörébe. Ezért kérjük a Belügyminisztérium támogatását, amelynek van közlekedésrendészete, csendőrsége, határrendészete. Ellentétben az ANSVSA-val, amelynek 5.000 embere van, és sok mindenre kell figyelnie, náluk 100.000 ember van – valóban sok dolguk van, de van azért létszámkülönbség. Mi vigyázunk az udvarra és a gazdaságra, nem maradunk éjszakánként az utcán őrködni” – húzta alá az ANSVSA alelnöke, Mihai Ponea.