• Rólunk 
 • Agrointelligencia

  Egy traktorista fizetése 2021-ben havi 3.000 lej és 14.000 lej között mozog

  Agrointelligencia Agrointelligencia -

  Emelkednek a díjak, amelyeket a gazdák a traktoristáknak, pontosabban a gépesített gazdálkodásé szakembereinek fizetnek. A legmagasabb fizetést az ország nyugati részén kapják, ahol egy traktorista bére eléri a havi 14.000 lejt, ezt az összeget azonban azok az alkalmazottak veszik kézhez, akik a legújabb mezőgazdasági gépeket, berendezéseket működtetik, olyan eszközöket, amelyek értéke egyenként több százezer euró.

  A romania.europalibera.org által összegyűjtött adatok szerint egy mezőgazdasági farmnál dolgozó traktorista nettó fizetése 3.000 lejtől kezdődik és elérheti a 14 ezer lejt.

  A legjobb fizetések az erdélyi farmokon vannak

  Az ország déli részén 3.000-4.000 lej a traktoristák minimáljövedelme, a keleten és északkeleten lévő farmokon a fizetések 6-7.000 lejre emelkednek.

  A legmagasabb átlagfizetések rekordját az erdélyi traktoristák tartják. Itt egy szakember 10.000 lej felett keres.
  A Dimitrie Musca gazdaságában dolgozó traktoros fizetése eléri a 14.000 lejt

  Dimitrie Musca, az aradi Curtici Mezőgazdasági Ipari Üzem farmadminisztrátora továbbra is a traktorosoknak fizetett legmagasabb fizetések csúcstartója. Olyan alkalmazottai is vannak, akik 14.000 lejes fizetést kapnak. A gazdaságában 7.500 hektár föld van, és mintegy 500 alkalmazottat foglalkoztat.

  A legmagasabb jövedelmet kapják az aradi CAI Curtici alkalmazottai is, de csak azok, akik nagy teljesítményű, performáns kombájnokon vagy más modern mezőgazdasági gépeken dolgoznak. Ebben a szakoperátori kategóriában a fizetés havonta meghaladja a 10.000 lejt.

  A régebbi berendezéseken dolgozók átlagkeresete 4.000 lej körül mozog.

  „A legalacsonyabb fizetés 4.000 lej, ez azoknak az alkalmazottaknak jár, akik olcsóbb, régebbi berendezéseken dolgoznak. Vannak olyan alkalmazottak, akik valóban elérik a 12-14 ezer lejes fizetést” – mondta Dimitrie Muscă.

  A román gazdaságok legalább 300-400 traktoristát tudnának még foglalkozni, hiány van ezekből a szakemberekből – derül ki a Földművelésügyi Minisztériumhoz eljuttatott feljegyzésből.